FŰ KEZELÉSE

A FŰ KEZELÉSE ESETÉN A LEGFONTOSABB TUDNIVALÓK

Fű kezelésnél fontos:
1./ A fűnyíró optimális vágási magasságának a beállítása, hogy a fű szép egyenletes magasságú legyen;
2./ Locsoláskor az optimális vízfelhasználás;
3./ Mikor célszerű a fűre trágyát szórni;
4./ A fű szellőztetése.

Részletes tájékoztató (fű kezelése)

1. Fűnyíró

Csak jól élezett és megfelelő magasságúra beállított fűnyíró biztosítja az egyenletes vágást, mert gyep szövetének a kivágása, vagy kiszakítása a füvek betegségeit idézheti elő. Gyakori hiba az is a fű kezelése esetén, ha a gyepet túl rövidre vágják, mert az elősegítheti a gyomnövények megjelenését, illetve nyáron, amikor nagy a meleg, megnő a gyep hő terhelése, megjelenhetnek a gyepre kártékony rovarok, sőt a rövidre vágott pázsit gyorsabban veszti el a nedvességet is.

2. Locsolás

Locsoláskor ügyelni kell az optimális vízfelhasználásra, mert a túlzott öntözéssel sérülhet a gyep. (A pázsitfű tömegének kb. 70-80% -a víz.) Az új telepítésű pázsitnál különösen fontos az öntözési igény meghatározása, mert ez biztosítja a szép gyepet. Az öntözést naponta kell végezni – új telepítésű gyepnél kb. két hétig -, mert ekkor kezd a gyökeresedés kialakulni. A gyepfajtáktól függ vízigény, ezért ezt is figyelembe kell venni. Ha azt látjuk, hogy a pázsitfű szürkéskék színű, locsolni kell! A talajnedvességet egy csavarhúzóval is ellenőrizhetjük, amennyiben könnyen megy a talajba megfelelő a gyep nedvessége, ha nehezen megy a talajba, locsolni kell. Megjegyzés: A pázsitok képesek túlélni a szárazságot 30-60 napig!

3. Trágyázás

A pázsitfű trágyázása nagyon fontos, de a műtrágya használatakor, néhány szabályt célszerű betartani. Csak az előírt időben, a fűre javasolt műtrágya keveréket használjunk! A túl sok műtrágya, különösen a nitrogéntartalmú műtrágya kedvez az aljnövényzetnek és ilyenkor a pázsitok, hajlamosabbak betegségekre. A szép gyep kialakulásának a feltétele a jó egészséges gyökérzet, amit a Nitrogén (N), a Foszfor (P) és a Kálium (K) tartalmaz. Célszerű ezért a gyártó által a javasolt alkalmazási arányokat figyelembe venni. A pázsitoknak elég sok nitrogénre van szüksége, mert a nitrogéntől lesz a gyepünk mélyzöld színű. A nitrogéntől nő a gyep un. ’növekedési sebessége’. A foszforra pl. kisebb mennyiségre van szükség, kivételt képeznek az új telepítésű pázsitok. A kálium pedig a pázsit ellenálló képességét növeli a betegségek és a rovar kártevők ellen.
Megjegyzés: A szakemberek a pázsitoknál a lassan oldódó szerves nitrogén műtrágyákat ajánlják, mert ezek a műtrágyák alkalmasak arra, hogy szép, mélyzöld színű gyep legyen a kertünkben. A pázsit trágyázásánál nagyon fontos, hogy műtrágya mennyisége, tudniillik a túlzott trágyázás is gyengítheti a gyepünket, ezért mindig vegyük figyelembe a zsákokon lévő ajánlott mennyiséget. A műtrágyázást legcélszerűbb tavasszal kell végezni, amikor a hőmérséklet elkezd emelkedni. A késő őszi műtrágyázás, különösen az első fagy után, növeli a gyep minőségét majd tavasszal. Nagyobb mennyiségű nitrogén műtrágyát kora ősszel kisebb mennyiségűt tavasszal célszerű használni. Megjegyzés: A műtrágyázást a tavasszal a zöldfelület megjelenése után kell megkezdeni, és ősszel az első fagy megjelenésekor kell befejezni. Fontos megjegyezni, hogy a műtrágyázás gyakorisága a nitrogén mennyiségétől függ. A lassú felszívódású műtrágyák 6-10 héten keresztül táplálják a pázsitot.

4. Szellőztetés

A pázsitunk szellőztetése is fontos a szép fű kezelése kialakítás miatt, ehhez különféle gyep-szellőztető berendezéseket használhatunk, melyek a szaküzletekben megvásárolhatók. A talajszellőztető berendezések, gereblyék, stb., függőlegesen forgó pengékkel rendelkeznek, és a pázsit szellőztetését végzik. A munkálatokat a nyár végén, valamint ősszel el kell végezni. A gyep megújítását akkor célszerű végezni, amikor a talaj nagyon tömörödik, mert ilyenkor a víz és a tápanyagok nem juthatnak el a gyep gyökereihez. A talaj levegőztetését hűvös esős időben célszerű szakemberrel elvégeztetni. A munkálatokat mindig a pázsit típusa határozza meg.

fű kezelése

A KERTI PÁZSIT KEZELÉSE

A jól kezelt pázsit- nem igényel műtrágyázást, mert az öntözés a pázsitfű nyírása, a fű kaparása, levegőztetése mindig egészségesen tartja a kertünk pázsit füvét. A jól kezelt pázsit ellenáll a betegségeknek, nem engedi gyomosodni a környezetét, sőt jól tűri a szárazságot.

A kertünk pázsitfű telepítésének a lépései
– Kezdje a telepítést a terület felmérésével. Ezt követően vegyen mintát a talajból és küldje el, bevizsgálásra. Használjon gyomirtó szert a terület megtisztítására, majd várjon a telepítéssel növények elszáradásáig.

– Amikor megkapta a vizsgálat eredményét, ássa, kapálja fel a kert telepítésre váró részét. A terület felásáskor a javaslatnak megfelelően használjon a talaj javításához műtrágyát.

– Öntözze a területet legalább 5 – 10 napig.

Tömörítse, egyenesítse, hengerezze a kert földjét.

Válassza ki a kerti talajnak legmegfelelőbb fűmagot. Ha sok a fa a kertben, akkor árnyéktűrők is legyenek közte.

– Csak megfelelő nedvességű talajba, egyenletesen szórjuk ki a – magot.

– Ezt követően a szükségletnek megfelelően mindennap locsolja meg a területet, egészen az új fű megjelenéséig. Ez kb. két hét lehet, az ültetés után.

– Amikor a pázsitfű eléri a 6 -8 cm magasságot, hengerezze meg a területet újból.

– A pázsitfű 10 cm meghaladó magasságakor, vágja le a füvet. A fűnyírás után a gyökér fejlődése miatt gyakran öntözze meg a pázsitot.

– Az öntözést, a nagy meleg miatt este, vagy reggel célszerű elvégezni. A nagy meleg árt a fák leveleinek, de a szép pázsitnak is, ezért ilyenkor gyakran kell locsolni.

– A fűnyírás előtt célszerű a fűnyírás magasságának a beállítása, ami optimálisan 3 – 5 cm lehet. A pázsitunk ilyenkor egészségesen fejlődik és elnyomja a gyomnövényeket, megelőzi a betegségeket.

– Nedves füvet eső után ne nyírja, várja meg, míg megszárad. Sőt, a nedves csúszós fű balesetet okozhat.

– Ügyeljen arra, hogy miután többször levágta a füvet, a fűnyírót meg kell élesíteni. Csak az éles fűnyíróval lesz szép egyenletesen vágott a pázsitunk.

fű kezelése

A pázsitfű trágyázása, levegőztetése

Szép pázsit akkor lesz a kertben, ha megfelelő mennyiségű nitrogént, foszfort és káliumot szórunk a pázsitra. Ezek közül a nitrogén a legfontosabb. Az kertészeti üzletekben szívesen adnak szaktanácsot a műtrágya felhasználás legcélszerűbb módozatairól. A trágyázási munkálatokat a szükségletnek megfelelően többször is végezhetjük, de évente legalább egyszer végezzük el, legkésőbb ősszel, mert a hűvös időjárás elősegíti a pázsit gyökérzetének a fejlődését.

A pázsitunkat természetesen a legcélszerűbb szerves trágyával kezelni, mert az javítja a talaj minőségét is.

A gyepre a műtrágyát, műtrágya szóró segítségével célszerű kijuttatni. A pázsit folyamatos karbantartásához az öntözéshez célszerű, csepegtető rendszert kiépíteni.

Nagyon fontos feladat a pázsit levegőztetése, amit egy e célra készített és megvásárolható boronával lehet elvégezni. A pázsit kezelését minimum 6 – 8cm mélységig végezzük el. A kezelés előtt célszerű meglocsolni a pázsitot. A locsolást követően kb. egy, másfél óra múlva kezdjük el a műveletet.

A sűrű dús pázsit, megakadályozhatja a gyomosodást. Ha ez nem használ, vegyen olyan gyomirtót, ami csak bizonyos gyomokat irt ki, de a pázsitot nem károsítja.

A kártevők elleni védelemnél célszerű szakemberek véleményét kikérni. Amikor a kártevők ellen fellépünk, mindig használjunk védőfelszerelést!

Fontos a talaj pH- értékének a beállítása, amit talajvizsgálattal lehet megállapítani. Az alacsony foszfor vagy vas, tartalmú talajokat műtrágyával javíthatjuk. Ha a talajunk lúgos, a pH- értéket kénes kertészeti termékekkel csökkenthetjük.

Mitől lesz szép a pázsitunk

1./ A pázsit levágásakor a fűnyírónkat állítsuk 4 -6 cm magasra.
2./ A pázsit levágása után, időnként szórjunk a pázsitunkra nitrogén, kálium és foszfor műtrágyát, majd locsoljuk meg a pázsitot. Legcélszerűbb az automatikus, számítógép vezérelt, öntözési megoldás.
3./ A gyomokat akár kézzel is eltávolíthatjuk.
4./ A pázsit szellőztetése is fontos, mert a gyökérzetnek oxigénre van szüksége a dús növekedéshez.
5./ A pázsit levágásakor a vastagabb pázsit gátolja a gyomnövények növekedését.

A pázsit öntözése

A pázsitot feltétlenül öntözni kell, ha a szára a föld felé hajlik, vagy barnulni kezd. De milyen gyakori legyen az öntözés, tehetjük fel a kérdést. A pázsit- mélyebben gyökerezik, mint a gyomnövények, ezért öntözéskor ügyeljünk arra, hogy az öntözött terület jól átnedvesedjen.

Megjegyzés: Tavasszal és ősszel célszerű lassan felszívódó műtrágyát kijuttatni a füvesített területre, bár meggondolandó, mert a szerves trágya kedvezőbb a növényzetnek. Ha a szerves trágyát összekeverjük az általunk készített komposzttal, még jobb eredmény érhetünk el a pázsit –unk talaj javításában. A trágyázáshoz mindig kérjük ki szakember véleményét, mert a túltrágyázás sem kedvez a pázsitunknak, a növényzetünknek, sőt a felesleg nem is szívódik fel a növényekben.
A gyomok kiirtására is figyelnünk kell. A gyom gyökérzete magasabban van, mint a pázsitunk gyökérzete, sőt néhány ellenáll a vegyszereknek.

gyep olyan hasznosítatlan, vagy mezőgazdasági terület, ami természetes folyamatok által – vagy esetleg a maga ősvalójában – vagy mesterséges telepítés útján gyepalkotó növényfajokkal borított.

Füvesítés