GYEP, FŰ ÁPOLÁS

A legfontosabb tennivaló a környezetünkben, a házunk körül a gyep telepítése, majd a gyep, fű ápolás, kezelés.

Ide tartozik a telepítés, a tavaszi, nyári őszi gyep, fű ápolás. Amikor a fűmagokat elszórjuk, telepítjük majd időszakonként trágyázzuk a területet és az ápolás egyik legfontosabb munkálatát a fűnyírást megfelelő időközönként elvégezzük.

Egy szakszerűtlen a kerttervezés, ahol nincs tereprendezés, vagy a talaj nem egyenletes nem átgondolt. Fontos megtervezni a vizek elvezetését, hogy az eróziós hatásokat kivédjük. Vizsgálni kell, hogy a talaj nem fertőzött, szennyezett, vagy építési törmeléket tartalmaz-e. Milyen fertőzött esetleg gyomokkal, mennyire telített tápanyagokkal stb., milyen vastag a termőtalaj. Ugyanis a gyep optimális fejlődéséhez 20-35 centiméter jó minőségű termőrétegre van szükség, mert pl. minél vékonyabb, annál gyorsabban szárad ki, ezért az ápolásigénye is nagyobb, gyakoribb öntözést és tápoldatozást igényel.

gyep ápolás

Ha a talaj sziklás, a gyökerek nem tudnak megfelelően fejlődni, gyomosodik, megbetegszik.
Amennyiben a talajunk agyagos a víz nem képes elszivárogni, a gyökerek nem képesek oxigént felvenni, szétrohadnak, az oxigén hiány miatt a növényzetbe fullad. A fű ritkul, megjelennek a gyep betegségek, a gyomok. Ha a talaj homokos, nem képes a vizet és a tápanyagokat megtartani a gyepünk sárgul és gyomosodik. Nagyon fontos, hogy jó minőségű földbe telepítsük a füvünket.

A gyep, fű ápolás, telepítés előtt

a terület vegyszeres gyomirtása a legfontosabb, amit akár többször is meg kell ismételni.
Elhanyagolt területen a gyomok jobban elhatalmasodhatnak ezért a gépi rotációs kapálás és tereprendezés után pihentetni kell a talajt, majd megvárjuk, míg a gyomok újból kihajtanak, ekkor újra gyom írtunk. Amennyiben mi hozatjuk a termőföldet, az eljárást az előzőek szerint azzal is elvégezzük.

Nagyon fontos a kertünk talajának az előkészítése a pázsitfű ültetésére. Ha a kertünk talajának az előkészítése nem megfelelő, pl., össze van tömörödve, akkor meg kell forgatni rotációs kapával legalább 20 cm mélyen. Ezt követően a kert talaját rendezzük el úgy, hogy a földünk könnyen vegye fel a nedvességet, ne legyen pangó víz a területen, mert akkor a telepített pázsitfű mélyebben gyökerezik.

A pázsitfű ültetésekor több fűfajtát tartalmazó magkeveréket célszerű venni, mert a keverék fű fajták kedvező tulajdonságai szép pázsitot eredményezhetnek ültetés után. A magok között lehetnek különböző növekedésű fűfajták, tudniillik az aljfű magok a földfelszín közelében elágazó dús zöldfelületet növesztenek. Az eltérő növekedésű fű keverékek alkalmazkodási képessége nagy. Bizonyára lesz a fűkeverékben olyan mag, amelyik gyorsan elszaporodik.
A pázsitok telepítésekor a fűfajok ismerete fontos, hogy egymáshoz illeszkedjenek. Ezért pl., az árnyékos helyre árnyéktűrőt, fagyzugos helyre fagytűrőt, száraz helyre pedig szárazságtűrő fűfajta magjait válasszuk ki. A fű keveréket vetés előtt jól össze kell keverni. Ügyeljünk arra, hogy egyenletesen szórjuk ki a fűmagot, mert az egyenetlenül kiszórt fűmag esetleg ritkás pázsitot növeszt.
Kevés fűmag kiszórása esetén a terület gyomosodhat, míg sok fűmag kiszórásakor fenn áll annak a kockázata, hogy a gyep befülled és a fiatal fűben penészgombák jelennek meg.

Ha a fűmagot túl mélyen vagy túl sekélyen dolgozzuk be, foltos lehet az ültetésünk, ezért az ültetéskor a fűmagot a talaj felső fél-egy cm-es rétegébe kell eljuttatnunk, majd le kell hengerezni a területe. Az optimális csírázáshoz a fűmagnak fényre és oxigénre van szüksége, ezért nem célszerű mélyre juttatás

Nagyon fontos az indító trágyázás (a fű ápolás előtt)

mert annak az elhagyása lassan növő, nem nagyon sűrűsödő füvet kaphatunk. A következmény, hogy a pázsitunk felületét ellepik a nehezen irtható gyomok. A szerves trágya alkalmazása mellett a kezdetben nitrogén és foszfor tartalmú műtrágyát is kell használnunk a szép pázsit kialakítása érdekében. Az ültetés után a legfontosabb feladat az öntözés. A rendszertelen öntözés visszavetheti a csírázást. Kezdetben, az ültetés után a fű víz igénye, a fűfajták jellegétől függően 3-4 hétig akár napi 3-4-szeri locsolás, az évszaktól, időjárástól és talajtípustól függően.

A gyep ápolás esetén, ha túlöntözzük a növekvő pázsitunkat egyenetlen sűrűségű lehet a csírázás, foltokban sárgás lesz a pázsitunk. Automata öntözőrendszer megfelelő beállítása is fontos, azonban ügyeljünk arra, hogy egy nagyobb eső ne okozzon túlöntözést. Egy nagyobb eső esetén a gyenge vízelvezetésű talajokon a mélyedésekben megáll a víz, és csökkentheti a füvünk oxigén ellátását tönkreteszi a szép egyenletes vetést. A gyakori öntözés a fűcsírázás után, szártő betegséget okozhat.

Az új fű levágása előtt ne öntözzünk, és a vágást ne reggeli órákra tervezzük. Amennyiben gépi vetést tervezünk, az lehet száraz vetés, komposztos, humuszos magágy vetés, vagy un. hidro-vetés ahol szintén fontos a talaj-előkészítése, a vetési technológiák különbözősége miatt.

gyep ápolás

A gyep felület trágyázása

A szép gyep, fű ápolás kezeléséhez időszakonként a pázsitot meg kell trágyázni. A nagy pázsit gyep felületek hatékony tápanyag utánpótlására, a fű felületeinek fenntartására, olyan műtrágyákat használunk, amelyek szabályozott tápanyag leadással rendelkeznek. Az ilyen típusú műtrágyákat hobbi-kertekben, hétvégi házak kertjében használjuk.

Amikor nyáron melegebb időszakok vannak, a gyepünk gyorsabban növekszik, amire műtrágyázással rásegíthetünk. A gyorsan felszívódó hagyományos műtrágyák azonban csak időleges eredményt hozhatnak. A nitrogénműtrágyákkal ugyan nagyobb zöld tömeget hozhatunk létre zöldebb lesz ugyan a fű, de ez a hatás rövid ideig tart, mert a nagyfokú levéltömeg-növekedést a gyökér nem tudja követni. Ez az oka, hogy intenzív műtrágyázás mellet is sárgul, kopik, foltosodik a gyepünk. Ahhoz, hogy hosszú időn át egészséges, a szélsőségeknek is ellenálló legyen a füvünk, folyamatosan adagolt összetett tápanyagot tartalmazó gyep fenntartó műtrágyára van szükség.

Amikor a gyep fenntartó műtrágya nem használ azonnal, az azért van, mert a műtrágyaszemcsék nedvesség hatására megtelnek vízzel. A benne lévő tápanyagok feloldódnak, és a talajhőmérséklettől függően 2-3, 4-5 vagy 8-9 hónap alatt oldódik ki a műtrágya-golyócskákból a tápanyag, ami egyenletes növekedést tesz lehetővé.
A lomb és a gyökérzet ennek következtében, harmonikusan fejlődik. A 2-3 hónap hatástartamú műtrágyák pl. március és július között, több alkalommal is használhatóak gyep táplálásra. A rövid és a közepes hatású gyep trágyák, vagy hagyományos műtrágya tavassal, majd nyáron alkalmazható megfelelően. A gyep műtrágyák a magas káliumtartalmuk miatt növelik a gyepünk ellenálló-képességét akár kedvezőtlen körülmények között is. A káliummal kezelt gyep lassabban növekszik, de dúsabb lesz, így nem kell annyiszor levágni, sőt szárazságnak is ellenáll.

Gyep betegségek

A gyep betegségek okozói a szabadban mindenütt megtalálható gombák, vírusok. A betegségek mindenütt felléphetnek függetlenül a termőhelyi viszonyoktól. A kórokozók mindig mindenhol jelen vannak és a fertőzés akkor fordul elő, ha a gyep ellenálló képessége a csökken, ekkor a kórokozók elszaporodnak. A fű, gyep betegségeit a szabadban mindenütt előforduló gombák okozzák. A betegségek, a termőhelyi viszonyoktól függetlenül mindenütt felléphetnek. A kórokozók mindig mindenhol jelen vannak, fertőzés akkor alakul ki, ha a , gyep ellenálló képessége csökken. A fű, gyep ellenálló képességének csökkenését több tényező okozza pl., tápanyaghiány, túlzott öntözés, talajszerkezet romlás, helytelen fűnyírás, kellemetlen időjárási viszonyok a téli fagyok, nyári kánikula, tartós esőzés, párás idő, párás-meleg idő stb.
Ha megszüntetjük a betegséget okozó tényezőket, azokat, amelyekre hatással lehetnek a területre, akkor a fű, gyep egészsége újra helyre áll.

Gyakori gyep betegségek

Hó-penész, ami hóolvadás után jelenik meg, de csapadékos enyhe teleken is előfordul. A leveleken fehéres halvány rózsaszínű, vattaszerű bevonat képződik, majd a fertőzött részeken sárguló foltok jelentkeznek, amelyek növekednek és akár a 30 cm körüli átmérőt is elérhetik. A gyep megbarnul és kipusztul. A betegség megelőzése a téli időszak előtti fűnyírás, gyep szellőztetés, megfelelő tápanyagpótlás tavasszal és ősszel. A fertőzés megjelenésekor permetes védekezés.

A pázsitunk, a gyepünk kártevői (gyep, fű ápolás)

A gyep talajkártevői, a ganajtúrófélék családjába tartozó bogarakat, pl. cserebogarak lárvái és bábjai. Ezek a fehéres színű, kifli alakú képződményeknek a teste puha, lábaik a fejük közelében helyezkednek el. Táplálékukat a fűfélék gyökerei és egyéb, a talajban található szerves anyagok adják. Kártételük miatt a gyep egyes részei elhalnak, majd ezek a talajkártevők kifejlett bogarakká válnak. A bogarak párosodnak, és petét raknak, ami további talajkártevőket jelent. A cserebogarak 3 évig élnek a kifejlett egyedek általában a nyár eleje és közepe között, 2-3 hét leforgása alatt kerülnek elő a földből, párosodnak, és raknak petét. A talaj nedvességtartalmától és hőmérsékletétől függően a peték a kb. 2 hét alatt kelnek ki a nyár közepe és vége között. A gyökérrágcsáló lárvák új generációja a kikelése után azonnal lakmározásba kezdenek és kártéteményük kora ősszel mutatkozik legjobban, a lárvák ugyanis 8-10 cm-rel a talaj felszíne alatt mozognak, de a tél közeledtével mélyebbre (akár 20 cm-re is) befúrhatják magukat.

A lárvák kár megjelenése

– tavasszal a fű kizöldül, jól láthatóvá válnak a barna foltok, ott nem nő fű. Itt az elhalt fű részek utalnak arra, hogy a megelőző ősszel lárvák keltek ki a területen, a gyep darabnak nincs gyökere.
-A szabálytalan alakú, elhalt foltok az öntözött gyepen késő nyáron és ősszel is megjelenhetnek.
– Néhány madár, vakond is károsíthatja a gyepet, mert ezek az állatok lárvákkal is táplálkoznak, és megpróbálják a talajból kibányászni azokat.
– A megfelelően öntözött gyepnél a szivacsosság lehet az első jele annak, hogy lárvák vannak a földben.
– Néhány lárvát elbír a talaj, mert az egészséges gyep elbír kb., 50 db, de maximum 90 db lárvát négyzetméterenként. Az ellenőrzést késő nyáron kell végezni úgy, hogy vegyünk ki kb. 30×30 cm-es, 5-10 cm mély gyeptéglát, és ha vannak lárvák, azok láthatóvá válnak. Kiemelés után szedjen ki minden lárvát, és tegye szappanos vízbe.
– 0-5 lárva: nincs szükség talajkezelésre;
– 6-9 lárva: ha egészséges a talaj, nincs szükség kezelésre;
– 10 vagy annál több lárva: esetén már látható károkat keletkeznek a gyepben, kezelést el kell végezni;
– A gyeptégla visszahelyezés után locsolja meg a gyepet.

Minél fiatalabb a nem teljesen kifejlett lárvakezelést, közvetlenül a frissen kikelt és táplálkozni kezdő lárváknál kell végezni a nyár közepétől/végétől kora őszig.
A megelőző kártevőirtó szerek a hatásukat hosszabb idő alatt végzik, viszont a kezelési időszak alatt kikelő lárvákra egyből hatnak. A megelőző szerek nitrogén műtrágyát tartalmaznak, ezért a pázsitunkat a kezelés után folyamatosan locsolni kell, hogy a nyári hőségben a fű ne égjen ki.

A kezelés után locsoljunk, mert a locsoló víz az irtószert bejuttatja a talajba, és a nedvességszerető lárvákat felcsalogatja.
A lárvák szeretik a nedvességet, a karbantartott pázsiton több nőstény egyed rak petét, és a lárvák is jobban fejlődnek, mint a száraz füves felületen.

 

A gyepünk, pázsitunk szellőztetése

Nagyon fontos tudni, hogy kifejezetten káros a gyep szellőztetés és a gyep lazítás akkor, ha a gyep beteg. A gyep betegségek jó része a szártöveket és a gyökérnyakakat támadja meg, amelynek következtében a növény a fizikai behatást már nem tudja elviselni. Ilyenkor a beavatkozás után növénypusztulással kell számolnunk. Sajnos a betegségek kezdeti szakaszában lévő pázsitoknál is, gyors leromlás jelentkezhet gyep lazítás után, mert a gyep ápológépek a fertőzést széthordják. Ezért a gyep szellőztetést és a gyep lazítást mindig betegség kontroll előzze meg!

Az említett gyep, fű ápolás, a szakmunka körébe tartozik és csak a gyakorlatban sajátítható el. A gyep szellőztetés és a gyep lazítás előtt a gyepet rövidre kell nyírni, mert így az igénybevételt jobban tűri. Ha a gyep területen automata öntözőrendszer van, akkor az öntöző fejeket jól láthatóan meg kell jelölni, mert a gépek a fejeket elnyírhatják. A gyep lazítás munkamélységét a fű fajtajellegének figyelembevételével kell megválasztani, mert a vékony szálú fajok sérülékenyebbek.

Füvesítés