Kert tervezés

KERT TERVEZÉS

A méretarányos kert tervezés készítése, az egyik legfontosabb része a kertépítésnek, mert a növények a kerti föld, az anyagok pontos kiszámolása ennek a segítségével történik, illetve elképzeléseinket a látványterv segítségével lehet a megrendelő számára is szemléletessé tenni.

A kert tervezés nél a tulajdonos elképzeléseinek megfelelően, a lehető legpontosabb képet kell kialakítani a jövőbeni kert kinézetéről. Egy jól megtervezett kert folyamatosan bővíthető, évről-évre szépíthető, mert stabil alapokra épült, megfelel minden szakmai elvárásnak, könnyen kezelhető és sok örömöt jelent majd a használójának.

Legcélszerűbb képekkel szemléltetni, hogy milyen nagyszerű kertet lehet építeni, ami hosszútávon működőképes. Később, figyelni kell a rendszeres kertápolásra, hogy mindig szép maradjon a kertünk. Egy jól megtervezett és kialakított kertbe élvezet kilépni és bármelyik évszakban jó érzéssel tölti el a kert tulajdonosokat. Feltöltődésre és kikapcsolódásra is az egyik legjobb hely a kert, ami után kiegyensúlyozottan folytathatjuk hétköznapjainkat.

kert tervezés

A látványos kialakításokon kívül

a könnyű ápolhatóságra és praktikusságra is törekedni kell a kert tervezés esetén. A legfontosabb, hogy a kert tükrözze az egyedi ízlésvilágot, amelynek felmérésére a kert lehetőségeinek áttekintésekor van lehetőség. Nagyon fontos, hogy mi az,amit a tulajdonos szeret nézni, olvasni, látni vagy hallgatni a mindennap és mi az, ami a legjobban kikapcsolja vagy boldoggá teszi. Melyik kert stílus áll a Tulajdonoshoz legközelebb, milyen a kialakult ízlésvilága.

A kertünk legyen változatos, ezért érdemes karakteres növényfajokat kiválasztani a kertbe, amelyek könnyen megkülönböztethetők egymástól. Az éles hosszúkás levéllel rendelkező díszfüveket párosíthatjuk lágyabb hatást keltő széles levelű évelőkkel, vagy szabályos formára nyírt örökzöld növényekkel. Így ezek a növények ki tudják emelni egymást, változatosságot sugallnak. Érdemes kevesebb fajta növénnyel tervez -ni, ha kiskertekről beszélünk. A helyhiány miatt is oda kell figyelni, mert könnyen túlzsúfolt hangulatot eredményezhet a túl sokféle növény. Kert tervezés esetén gondoljuk végig, melyik évszakban használjuk többet a kertünket, és helyezzük a hangsúlyt ezekre a hónapokra. Válasszunk olyan virágzó évelőket, amelyek ilyenkor díszítenek teljes pompájukkal, és ezeket ültessük kertünkbe, de figyeljünk arra, hogy kevesebb fajtát ültessünk. A kertben elhelyezett növényedényekbe ültethetünk minden évben friss egynyári növényeket, amelyek meghatározzák a kert hangulatát.

Kert tervezés színei

Tervezzük meg a kertünk színeit melyik növény színe mutatna a legjobban. Ezekről gyűjtsünk képeket, hogy magunk előtt lássuk, hogyan mutatnak egymás mellett ezek a növények.

kert tervezés

Válasszunk örökzöld cserjéket és olyan évelőket, amelyek télen is mutatósak. Például díszfüveket, amiknek a lombja télen is díszít, ilyen például a tarka sás. Olyan évelőket melyeknek a virágzata télen is rajt marad a növényen például a pompás varjúháj. És lombhullató bokrokat, amelyeknek a szára sárga, piros színével a téli hónapokban is díszíti a kertünket például a szibériai fehér som stb.
Az a legjobb kert, ahol minden időben jól érezzük magunkat. Ha van szép pázsitfüvünk, azt karbantarthatjuk, mert az a mi kertünk, sőt az a kert mindenkié, aki megtekinti, használja és élvezi. Ezért a kertünk tervezése az egyik legnagyobb feladat. Először az ötlet születik meg bennünk, aztán jön majd az ültetés. A tervezést a család minden tagja végezze, hiszen nekik is biztos van elképzelése, ötlete a kertről. Az ötletekhez elővehetünk szakkönyveket, amit kertésszel, vagy kerttervezővel megtárgyalhatunk.Első lépésként felmérjük, milyen kertet szeretnénk. A kertünk tervezését célszerű szakemberekre bízni.

kert tervezés

– Ha szakemberrel végeztetjük a tervezést, akkor ő a kérésnek megfelelően az elkészíti a kert vázlatát. Megtervezi a kerti építményeket, utakat, ha igény van rá a kerti tavat, végül medencét. Megtervezi az öntözést a beültetésre kerülő növények helyét és számát, majd a típusát. A növények növési magasságát szintén figyelembe veszi a látványtervezés miatt.

Igények meghatározása:

– A kivitelezési terv költségvetésének az elkészítése, mely tartalmazza az anyaglistát, a szükséges munkafolyamatok ütemezését. Először meghatározzuk, hogy mit szeretnénk, milyen legyen a kert látványosan szép, levegős, romantikus stb. Milyenek legyenek a fák, a cserjék, a pázsit, az ágyások, az öntözés, a napozás helye, a talaj minősége. A pázsit típusa, van-e igény konyhakertre, szerszámos kamrára, játszóhelyre gyermekeknek, kikapcsolódásként pihenőhelyre, kerti tóra, sziklakertre, a kert megvilágítására. Ezt követően meghatározza a tervező, mely növényeket tartsuk meg és melyikeket távolítsuk el.
– Lemérjük a kert területét és bejelölve a házunk kijáratait a kút, a szerszámos kamra, a garázs, a medence, a sziklakert helyét. A felmérésnél figyelembe vesszük a szomszédos kertek adottságait, az árnyékot adó fákat, bokrokat, kerítéseket.
– Meghatározzuk: hol lesznek a kijáratok, a napos és árnyékos részek. Felvázoljuk a veranda, az étkező, a terasz, az olvasó sarok, a kocsi beálló, a szalonnasütő, a konyhakert, a virágágyások, a gyümölcsös, a komposztáló, a pázsit, a játszótér, a homokozó, stb.
– Meghatározzuk a zónákat, a járdákat, tipegőket, ösvények és sövények, szobrok helyét, kordonokat és a támfalakat. Meghatározzuk a grillező, a kerti pad, a hinta, a zenepavilon helyét. A kitermelt földet felhasználjuk feltöltésre, szintkiegyenlítésre, kialakítunk teraszokat.
– Megtervezzük, a kert un. függőleges lehetőségeit, a pergolák, a lugasok, a határoló kerítések helyét a függőlegesen futó növényeket, hol van szükség lépcsőzetes látványt kialakítani.

– A füvesítéssel kezdünk,

majd, a virág– és veteményes ágyásokkal. A fákat méret szerint helyezzük el, először a nagy lombú, árnyékot adó fákat a kert végébe, a kisebb lombú, dekoratív fákat a ház közelébe ültetjük.
– Tervezzük a sövények, cserjék, támfalak, járda menti szegélyek helyét, a zónákat elválasztó és összekötő ágyásokat. Sorrendben: – törpecserje, szobor, – lámpa, – madáritató, -tó feletti híd, – tó, – szökőkút,évelő és talajtakaró növényeket. Amikor kialakult a kertünk képe, megtervezzük az elektromos hálózat pontos helyét a kerti világításhoz, a szökőkutak és a grillező, illetve a kerti szerszámok a sövény- és fűnyíró, a gallydaráló működtetéséhez. Tervezzük meg a vízvételi pontokat és az automata vagy kézi locsolórendszert.

Kert tervezés költségvetés

– Végül elkészítjük a részletes költségvetést. Ajánlat kéréshez elmegyünk a kertészeti áruházakba, megnézzük a kedvezményes beszerzési lehetőségeket. Szükség szerint korrigáljuk a tervet, helyettesítsük a nem túl drága növény fajtákat.

kert tervezés

Kert tervezés során telepítésre javasolt növények

Kínai Császárfa (Paulowniatomentosa)Rendkívül intenzív a fotoszintézise, ezért a forgalmas, erősen szennyezett levegőjű helyeken ideális mikroklímát teremt gyorsan nő, levele kiváló komposzt alapanyag.

Bíbor Kasvirág (Echinaceapurpurea)Immunerősítő gyógynövény ideális napos helyek háttérvirágának.

Kúpvirág (Rudbeckiahirta)Szárazságtűrő, hosszú virágzású, magas növésű egynyári, a napos helyet szereti. A körömvirággal, kokárdavirággal, sásliliommal,a szarkalábbal, gyűszűvirággal, borágóval, kankalinnal szép ágyást alakíthatunk ki.

Tűztövis (Pyracanthacoccinea)Egész évben dekoratív, illatos virágával és izzó bogyóival díszítő félörökzöld cserje. Nyírt sövénynek is alkalmas, tüskés sövény. Célszerű márciusban metszeni.

Árnyliliom (Hosta)Árnyékos kert -ek virága, illatos fehér vagy lila színű, a gyomokat elnyomja, változatos levelei tavasztól késő őszig díszlenek. Tökéletes szegélynövény üde zöld.

Vérjuhar (Acernplatanoides ‘Crimson King’)Tavasztól őszig gyönyörű színfoltja a kertünknek, bordós árnyalatú leveleivel.

Lila akác (Wisteriasinensis)Pergolák romantikus hangulatot hozó, erőteljes növekedésű, lombhullató futónövény. Télre a tövét célszerű betakarni és visszametszeni. Fehér és rózsaszín változata is van.

Bangiták (Viburnum)A kertekben korai virágzó, illatos, törpe és óriás formában telepíthető.

Aucubajaponica Szép zöld, félárnyékban, azapró lilás-fehér virágait élénk piros bogyók lepik el tél végén, tavasszal. 3-4 méter magasra is megnő, sövénynek kiváló. Nagyon ellenálló, még a szárazabb talajt és a fagyot is bírja, a tűző napot nem szereti.

Az ültetés

Sövények, örökzöldek telepítése: Lombhullató és örökzöld növényeket választunk ki. Kiválasztás előtt meghatározzuk a növények formáit.

Ültetés: A fák, bokrok, cserjék típusa, és az ültetés helyének kijelölése. Meghatározzuk gyümölcsfák helyét, a fák méretét.

Cserjék, évelők kiválasztása: Úgy kell kiválasztani a növényeket, hogy minden évszakban szépek, mutatósak legyenek a virágaik, a terméseik a lombozatuk.A kiválasztásánál rendkívül fontos, hogy talaj- és fényviszonyoknak is feleljenek meg a növényeink.A kertészeti áruházainkban kiválaszthatjuk a nekünk megfelelő növényeket. Célszerű figyelembe venni azt is, ha gyermekek használják a kertet,akkor szúrós és mérgező növényeket ne válasszunk ki.Az utcai kerítés melletti részt úgy kell tervez -ni, hogy ne csak nyáron, hanem egész évben mutatós és szép zöld legyen.

Öntözés: Az öntözőrendszer telepítése gazdaságossá teszi a kertünk öntözését, időt spórolunk meg vele, mert nem kell órákat tölteni a pázsitunk és a növényeink öntözésével.

Kerti utak: Fontos művelet a kerti utak kialakítása, mert az széppé teszi a kert megjelenését, megkönnyítik a kerti utakon a sétálást.

Gyommentesítés: Olyan talajtakaró növények ültetésének tervezése, amelyek elnyomják a gyomokat.
Alkalmazhatunk fokozatosan lebomló, a környezetre ártalmatlan un.geotextiliát és fenyőkérget is talajtakaróként, mert a fenyőkéreg csökkenti a nedvesség elpárolgását.

Télen is díszítő cserjék a kertben

A kert tervezés –ben fontos a téli időszak, mert a kertünk látványát meghatározzák az érdekes a növények díszei, színei és formái.

kert tervezés

Aucubajaponica Variegata – japán babérsom

A kert téli látképének legértékesebb növénye a lomblevelű örökzöld cserje. ide tartozik a japán babérsom, ami Magyarországon is nagyon népszerű, a világító sárga-tarka leveleinek, melyek télen is őrzik színüket. A tápanyagban dús, savanyú, öntözött talajt szereti, azon gyorsan növekszik, évente 50-60 cm-t is képes nőni. Árnyékkedvelő növény, nyáron óvni kell a délutáni napsütéstől. Napos helyen lassan nő. Lombhullató fák tövében a nyár délelőtti napsütés sem károsítja.

Berberisjulianae – Julia borbolya

Igénytelen, szárazságtűrő, nagyon szívós örökzöld cserje, kerítésként is kitűnő. Napsütéses helyen levelei ősszel és télen bordós árnyalatot kapnak, apró bogyói szintén szépen díszítenek, 20-30 cm-t nő évente. Jól nyírható, sövény alakítható belőle.

Cornus Alba Sibirica – Fehér Som

Bordó ágaival nagyon kedvelt növény a kertekben, de a parkokban is. Legalább 3-5 darabot kell ültelni egymás mellé, mert így a sűrűbb ágrendszer jobban mutat télen. A fehér som gyorsan nő, öntözéssel áprilistól augusztusig egy méter hajtásokat is növeszthet, így 2 év alatt akár 1,5 m is nőhet.

CornusstoloniferaFlaviramea – Sárga Vesszejű Som

Ahogy az előző som, a sárga vesszejű rokona is ideális téli díszítőelem lehet. Ágait akár vázában asztaldíszként is használhatjuk, de a karácsonyi dekorációkban is ott lehet a helye. Ez a som is hasonlóan gyorsan nő, leveles állapotában nagyon hasonlít is rá, a kettő közti erős különbség csak télen ötlik szembe.

Corylusavellana – Mogyoró

A mogyoróbokrokon, termésén kívül, a tél végén megjelennek a sárgásfehér, 8-10 cm-es barkák, amelyek az egész bokrot beborítják. Enyhe teleken már december végén, január elején kifejlődhetnek a barkavirágok, amelyek a tavasz elején hullanak le.

Corylusavellana Contorta – Csavart Ágú Mogyoró

A csavart ágú mogyoró lassan nő, mérete nem éri el a 2 métert. Különlegessége a csavarodott ágai, melyek télen teszik látványossá, mikor a levelek lehullottak. Sárga barkái tél végén, tavasz elején jelennek meg ilyenkor a legszebb. Termést nem hoz, van vörös levelű változata is.

Aucubajaponica Variegata – japán babérsom

A kert téli látképének legértékesebb növénye a lomblevelű örökzöld cserje. ide tartozik a japán babérsom, ami Magyarországon is nagyon népszerű, a világító sárga-tarka leveleinek, melyek télen is őrzik színüket. A tápanyagban dús, savanyú, öntözött talajt szereti, azon gyorsan növekszik, évente 50-60 cm-t is képes nőni. Árnyékkedvelő növény, nyáron óvni kell a délutáni napsütéstől. Napos helyen lassan nő. Lombhullató fák tövében a nyár délelőtti napsütés sem károsítja.

Berberisjulianae – Julia borbolya

Igénytelen, szárazságtűrő, nagyon szívós örökzöld cserje, kerítésként is kitűnő. Napsütéses helyen levelei ősszel és télen bordós árnyalatot kapnak, apró bogyói szintén szépen díszítenek, 20-30 cm-t nő évente. Jól nyírható, sövény alakítható belőle.

Cornus Alba Sibirica – Fehér Som

Bordó ágaival nagyon kedvelt növény a kertekben, de a parkokban is. Legalább 3-5 darabot kell ültelni egymás mellé, mert így a sűrűbb ágrendszer jobban mutat télen. A fehér som gyorsan nő, öntözéssel áprilistól augusztusig egy méter hajtásokat is növeszthet, így 2 év alatt akár 1,5 m is nőhet.

CornusstoloniferaFlaviramea – Sárga Vesszejű Som

Ahogy az előző som, a sárga vesszejű rokona is ideális téli díszítőelem lehet. Ágait akár vázában asztaldíszként is használhatjuk, de a karácsonyi dekorációkban is ott lehet a helye. Ez a som is hasonlóan gyorsan nő, leveles állapotában nagyon hasonlít is rá, a kettő közti erős különbség csak télen ötlik szembe.

Corylusavellana – Mogyoró

A mogyoróbokrokon, termésén kívül, a tél végén megjelennek a sárgásfehér, 8-10 cm-es barkák, amelyek az egész bokrot beborítják. Enyhe teleken már december végén, január elején kifejlődhetnek a barkavirágok, amelyek a tavasz elején hullanak le.

Corylusavellana Contorta – Csavart Ágú Mogyoró

A csavart ágú mogyoró lassan nő, mérete nem éri el a 2 métert. Különlegessége a csavarodott ágai, melyek télen teszik látványossá, mikor a levelek lehullottak. Sárga barkái tél végén, tavasz elején jelennek meg ilyenkor a legszebb. Termést nem hoz, van vörös levelű változata is.

Mahoniabealei – Keleti Mahónia

Nagyon különleges szép, szoborszerű megjelenésű, egész évben díszítő örökzöld cserje. Szára,szélesen elterülő leveleivel, méteres átmérőjűvé képes nőni 2-3 év alatt. Télen fürtökben lógó lila bogyói vannak.

PierisjaponicaVariegata – Fehértarka Japán Babérhanga

Alacsony mérete és lassú növekedése miatt teraszra dézsás növénynek ideális. Fehértarka levelű variánsa van, a növény tűző napot is bírja, a savanyú, tápanyagban gazdag talajt kedveli. Kötött, agyagos talajon nem növekszik. Tavasszal nyíló fehér virágaalig tűnik ki a lombok közül. Levelei kihajtáskor pirosas színezetűek.

Pyracantha Golden Charmer – Tűztövis

Legáltalánosabban ültetett parkcserje, nagyon szívós, szárazságtűrő és igénytelen növény. Jó talajba és napos helyre ültetve ősszel tömegesen terem, a termését a madarak kedvelik. Jó sövénynövény, jól nyírható, bár ehhez gyakori nyírás szükséges.Könnyen felkopaszodik, erős visszametszés nélkül már nehéz az alsó ágakat kihajtásra késztetni.

Symphoricarposchenaultii – Pettyes Hóbogyó

Ősz végére lila bogyókat fejlesztő alacsony növésű hóbogyót a kert távolabbi pontjára célszerű ültetni, mert év közben nincs különösebben szép látványa. Ősszel kifejlődik a húsos bogyószerű termése, ami mérgező, és a tél végéig a bokron marad. Igénytelen, szárazságtűrő növény gyorsan fejleszt a talajon kúszó és legyökeresedő hajtásokat és kiölhetik a szomszédos növényeket. Célszerű a hajtásokat levágni.

Viburnumrhytidophyllum – Ráncoslevelű Bangita

Az örökzöld fajok közül a ráncoslevelű bangitakedvelt parkcserje,díszkertekben gyorsan nő, ősszel kifejlődő termése először piros, majd teljesen megérve fekete, ami a tél folyamán folyamatosan lepotyog a bokorról. Levelei érdesek, a levélerek ráncosak.

Wisteriasinensis – Lilaakác

A tavaszi virágesője miatt kedvelt növény és az őszi sárga lombszíne is díszes. Késő ősszel, lombhulláskor tűnnek fel csüngő, nagyméretű, 10-15 cm-es toktermései, amelyek tömege érdekes látványt mutat, akár száraz virágcsokorba is illeszthető. A termések a tél folyamán szétesnek

Kertünk öntözése

Az öntözés célja, hogy pótolja kertünkben azt a vízhiányt, ami a természetes csapadék egyenetlen eloszlása és az optimálishoz képest jelentősen kisebb mennyisége okoz. Továbbá az is a célja az öntözésnek, hogy a kertünkben lévő növényzetnek a legoptimálisabb vízellátást biztosítsa, ami alapvető szükséglete minden élő vegetációnak. Az öntözés célja egy szebb és egészségesebb élő környezet megteremtése, amiben jobban érezheti magát, és amiért felelősséget vállalhat.
Általános szabály, hogy az öntözéskor a maximális öntözővíz adagot használjuk fel,de ne hagyjuk, hogy a talaj felmelegedjen, és a felső réteg kiszáradjon. A gyakran ismétlődő öntözés hűtve tartja ugyan a talajt, de az állandó felszíni nedvesség kedvez a gombás fertőzések kialakulásának.
Az öntözés lényege, hogy a gyökérszinten legyen megfelelő mennyiségű nedvesség. Elsősorban talajtakarással, ismétlődő talajlazítással próbáljuk intenzíven tartani a gyökérszintű nedvessége.
A gyakori locsolás ront a talaj szerkezetén is, és kilúgozza a tápanyagokat a talajból. Sőt, gyengíti a levegőző képességét, és a gyökereket nem ösztönzi a lentebbi régiókba. Ha nem automata öntözőrendszerrel végezzük a locsolást, hanem kézzel, akkor ez több feladattal is jár.

Elterjedt tévhit, hogy a nyári napsütésben, a forró déli időszakokban nem szabad megöntözni a növényeket és a gyepet, mert leforrázza, illetve perzseli azokat. Az öntözést a leggyakrabban a nedvességpótlás miatt végezzük, de nem mindig. Amikor a hőség hatására a pázsitunk és a növények élettevékenysége lecsökken, és nem tudják a talajban lévő vizet felszívni, a frissítő öntözés lehűti a növényeket, és beindítja az életfolyamatokat.
A csepegtető öntözőrendszer a legjobb megoldás kertünk öntözésére, ami a felszíni locsolásnál a nagyságrendileg hatékonyabb. Ráadásul nem veri fel a földet a növények levelére, elkerülve sok gombás megbetegedést, és jól szabályozható.

Öntözési tanácsok (kert tervezés)

– Az esti öntözés hatékonyabb, mivel az alacsonyabb hőmérsékletnek köszönhetően van ideje leszivárogni a víznek a gyökerekig, alacsony párolgási veszteséggel.

– A nyári záporok a talaj felső szintjét tudják csak megnedvesíteni, a nagy mennyiségű víz ellenére is, de nem helyettesítik a mély öntözést.

– Az elhervadt levelek lehetnek a fokozottan száraz és a fokozottan nedves talaj okozói is. Ezt az automata öntözőrendszer használata mellett figyelhetjük meg akkor is, ha az erőteljes locsolás hatására a talaj tápanyagtartalma kimerül.

– A fáknak és sövényeknek alapos öntözésre van szükségük a nyár végétől az ősz beálltáig.

– A nagyméretű fák legyökeresedése évekig tartó folyamat. Az első években különös figyelmet kell fordítania a nyári hónapokban rájuk. Ilyenkor több öntözést igényelnek, hogy életerejüket megtartsák.

– A nagy fák alatti, vagy más takarásban növő növényeknek több öntözésre van szükségük, mert ezek a növények a megfelelő öntözés hiányában hamar kiszáradhatnak.

– A cserépben, kaspóban, kosarakban, balkonládában, dézsában lévő növények mindennapos öntözést és jó vízáteresztő képességű talajt igényelnek.

Kertnek tervezés