KERT ÖNTÖZÉSE

A kert öntözés a legfontosabb teendő, melytől a növény virágozni fog. Fontos, hogy a talaj ne legyen se túl száraz, se nagyon nedves.

Mennyi víz elég és mennyi a túl sok?
Azok a növények, melyek túl öntözés következtében felnedvesednek, hamar rothadásnak indulhatnak. A hervadást jelzi, ha vízhiánnyal küzd a növény. Ezért fontos, hogy előre felmérjük a növény vízigényét, még a növekedés előtt. A túladagolás tünetei során a növény lombozata hervad, halványul.

Hogyan tudjuk elkülöníteni a túlöntözést a hervadástól?

Nagyon egyszerűen, a talaj a növény körül nedves, akkor túl sok vizet kap, ha száraz, akkor pedig nem elegendőt.
A sikeres öntözés titka, az egyenletes vízellátás.

Jó szabály, hogy hüvelykujjunkkal próbáljuk ellenőrizni a talaj nedvességét, ha egy kicsit nedves, akkor azon tervezni kell az öntözést, még azon a napon.
Ha a talaj nedves, akkor nem kell locsolni. Amikor öntözzük a növényeket, akkor tartsuk a locsolótömlőt a növény szára közelébe, hogy lehetőleg a növény gyökere kapja a legtöbb vizet. Ássunk egy kicsit a talajba a növény gyökérzete közelébe, hogy a víz könnyebben jusson hajszálgyökerekhez.
A kert öntözés -nél nagyon fontos, hogy a víz a növény gyökeréhez jusson. Ha van rá lehetőség, érdemes öntözőrendszert kiépíteni a kertben, így a víz közvetlenül a növények gyökeréhez jut, valamint az elpárolgás is minimalizálható.

Az öntözőrendszerek használata:
Az öntözőrendszer használata azért hatékony, mert minimális az időfelhasználás, valamint ha automatizált akkor szinte emberi beavatkozás nélkül óra beállítással lehet locsolni a kertet, állítható szórásszabályzóval.
A legideálisabb, ha kora reggel öntözzük a kertet. Lehet beépíteni kertészeti központi szabályzórendszert, mely éghajlat, hőmérséklet változásra és páratartalomra reagál.
A csepegtető öntözésrendszer használata
A csepegtető öntözésrendszer számos előnyt nyújt kertjének.
A csepegtető öntözőrendszer kevesebb vizet használ fel, mint a talajszint feletti hagyományos permetezős öntözéstechnológia.
Átlag 30-50 % a vízmegtakarítás. A csepegtetett víz nem tud elpárologni, ha kellő mélységben van az öntözőrendszer kiépítve.

Nemcsak vizet, de időt is takarít meg a kerttulajdonos, és a kertjét másodpercek alatt vízzel tudja elárasztani.
Időzítővel teljesen automatizálttá tehetjük az öntözés egyes területeit,  így emberi beavatkozás nélkül is locsolhatunk. A csepegtetőrendszer hűtési hatást gyakorol a talajra, s a legmelegebb nyári hónapokban megtartja a hőmérsékletet, kedvezőbb feltételt biztosít a növények számára.
A csepegtető-öntözőrendszer csökkenti a talajtömörítés problémáját is. A vízzel nagyon telített talaj elveszítheti a szerkezetét és tömörödhet. A csepegtető öntöző rendszerek lassan engedik el a vizet, így a tömörítés nem jelent problémát.

Automatikus kerti öntözőrendszer telepítése
A globális felmelegedés a világ minden táján megváltoztatja az éghajlatot. A legfontosabb hogy kertjében biztosítva legyen a cserjéknek, virágoknak, növényeknek, és gyepeknek az elegendő vízmennyiség a virágzáshoz. A kézi öntözés locsolókannával vagy tömlős rendszerrel történik, de ez kevésbé praktikus, mint az öntözőrendszer. Javasoljuk, hogy terveztessen és telepíttessen egy automatikus öntözőrendszert, mely leveszi a gondot a válláról. a lehető legjobb vízfelhasználás lehetővé teszi, hogy csökkenti a vízpárolgást.
Az egészséges gyepek és kert igényli, hogy megfelelő mennyiségű nedvességet kapjanak, így maradnak gyönyörűek és egészségesek. A kertjét, a fűzöldjét frissen tarthatja szakszerűen telepített és karbantartott öntözőrendszerrel.
Az eső nem elegendő, hogy a gyepet zöld színűvé varázsolja. Az öntözőrendszert nem kell figyelemmel kísérni, időt és energiát tud megtakarítani. A talaj megőrzi a vizet, miközben a gyep buja és zöld marad. A szakszerűen telepített öntözőrendszer kevés figyelmet igényel, és több időt takarít meg.
Az öntözőrendszereket télen le kell zárni a fagyveszély miatt, tavasszal újra kell indítani.

KERTÁPOLÁS, KERTÜNK NÖVÉNYEINEK KEZELÉSE
Egy szép és jól karbantartott sövény kitűnő kerítés is. A sövény lehet szép virágos, azonban ez a kertészkedőkre fontos feladatot hárít, mert az ilyen sövényt rendszeresen kezelni, metszeni kell.
A cégünknél megrendelheti a kertápolás kapcsán a sövényének karbantartását, sőt a kertben lévő virágok, fák bokrok időszakonkénti kezelését is. A szolgáltatásunk magába foglalja a folyamatos talajkezelést, ami további jótékony hatással van a kerti növényeire, a fáira és a bokrokra, sövényekre.
Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy milyen fontos odafigyelni a különböző típusú sövények korai metszéseire, mert minden sövény más, ezért más-más metszést igényel.
Nagyon fontos figyelembe venni a fák, cserjék életkorát és az ültetés helyét, a talaj minőségét. Figyelembe kell venni, hogy a fiatal fák, sövények, egészen más kezelést, metszést igényelnek, mint az idősebbek.

A szép sövényforma kialakítása már az ültetés után megkezdődhet az alábbiak szerint:
A fiatal sövényeknél már az első években kialakíthatjuk a nekünk megfelelő formát. A későbbi a metszésekkel szép formákra igazíthatjuk a sövényünket.
A kertápolás során a sövényünk alakító formázását évente egyszer el kell végezni, mert így formás lombozatot sövény alakzatot készíthetünk. A cégünk ezt a munkát is, a felmérés után, szakszerűen elvégzi.
A sövényformázás csak akkor hatékony, ha időben megtörténik, mert ez kihat a sövényünk növekedésére is. A sövények kezelésénél fontos figyelembe venni, hogy mikor van a virágzás, mikor készítik a fészkeket a kertünk madarai. Más metszést igényelnek a leveles sövények és mást a tűlevelűek.
Nagyon fontos, hogy a cégünk a hatályos jogszabályok figyelembe vételével tanácsot is ad a nagyméretű sövények kezeléséről pl. vidéken is. A szépen kezelt kert növeli az ingatlan értékét, ezért a kérésének megfelelő versenyképes szolgáltatást is felajánlunk a kert tulajdonosoknak.
A fák szakszerű kezelése, kivágása
A cégünk amennyiben szükséges, a kertápolás során képes kezelni szakszerűen a fák, bokrok, sövények betegségeit, és ha kell, elvégezi a kerti fák eltávolítását.
A fák, bokrok, sövények kezelésénél nagyon fontos a szakszerűség, mert ha ez nem megfelelő az kihat a növényeink egészségi állapotára. A fák kivágásánál a biztonsági szabályokat be kell tartani, nehogy valaki megsérüljön a leeső ágaktól.
A fák szakszerű kezelése növeli a kertünk szépségét, növeli a fáink élettartamát.
A kerti növények formázása, alakítása, védelme
A kertünk szépségét növeli, ha a kerítésünket szép, természetes növényzettel ültetjük körbe. Fontos azonban figyelembe venni, hogy a kerti sövényeket mindig megfelelően alakítsuk;
A sövényünket először tavasszal kell megtisztítani az elszáradt levelektől, az elhalt ágaktól, mert ez elősegítheti a növény erőteljesebb növekedését és csökkentheti a növényi megbetegedéseket;
A növények rendszeres alakítása vágása elősegíti a növényeink virágzását.
A cégünk szakértői alkalmasak arra, hogy a kertápolás munka felkérésre karbantartsa a kertjének fáit, virágait, bokrait. A karbantartás nagyon fontos a betegségek megelőzése szempontjából.
A cégünk szakértői képesek kialakítani a tájba illeszkedő művészi kert -formákat a sövényekből. Nagyon fontos az is, hogy a kerti pázsitunk illeszkedjen a kert dizájnjához.

Szolgáltatásaink – Kertápolás
1./ Nagyméretű fák cserjék, bokrok, szakszerű metszése, ha kell kivágása. A sövények szakszerű alakítása javíthatja a kertje szépségét, a szakszerűtlen ronthatja.
2./ Tanácsot ad a cégünk a helyes, a lakókörnyezetének legjobban megfelelő sövénytípus kiválasztására, a kerti növényeinek a telepítésére.
Ha kérdése van, hívja a cégünket, nézze meg ajánlatainkat kertápolás – ra.