Kert öntözése

KERT ÖNTÖZÉSE

A kert öntözése a legfontosabb teendő, melytől a növény virágozni fog. Fontos, hogy a talaj ne legyen se túl száraz, se nagyon nedves.

Mennyi víz elég és mennyi a túl sok?

Azok a növények, melyek túl öntözés következtében felnedvesednek, hamar rothadásnak indulhatnak. A hervadást jelzi, ha vízhiánnyal küzd a növény. Ezért fontos, hogy előre felmérjük a növény vízigényét, még a növekedés előtt. A túladagolás tünetei során a növény lombozata hervad, halványul.

Hogyan tudjuk elkülöníteni a túlöntözést a hervadástól?

Nagyon egyszerűen, a talaj a növény körül nedves, akkor túl sok vizet kap, ha száraz, akkor pedig nem elegendőt.
A sikeres öntözés titka, az egyenletes vízellátás.

Jó szabály, hogy hüvelykujjunkkal próbáljuk ellenőrizni a talaj nedvességét, ha egy kicsit nedves, akkor azon tervezni kell az öntözést, még azon a napon.
Ha a talaj nedves, akkor nem kell locsolni. Amikor öntözzük a növényeket, akkor tartsuk a locsolótömlőt a növény szára közelébe, hogy lehetőleg a növény gyökere kapja a legtöbb vizet. Ássunk egy kicsit a talajba a növény gyökérzete közelébe, hogy a víz könnyebben jusson hajszálgyökerekhez.
A kert öntözése esetén nagyon fontos, hogy a víz a növény gyökeréhez jusson. Ha van rá lehetőség, érdemes öntözőrendszert kiépíteni a kertben, így a víz közvetlenül a növények gyökeréhez jut, valamint az elpárolgás is minimalizálható.

kert öntözése

Az öntözőrendszerek használata (kert öntözése)

Az öntözőrendszer használata azért hatékony, mert minimális az időfelhasználás, valamint ha automatizált akkor szinte emberi beavatkozás nélkül óra beállítással lehet locsolni a kertet, állítható szórásszabályzóval.
A legideálisabb, ha kora reggel öntözzük a kertet. Lehet beépíteni kertészeti központi szabályzórendszert, mely éghajlat, hőmérséklet változásra és páratartalomra reagál.
Csepegtető öntözésrendszernek a használata
A csepegtető öntözésrendszerrel számos előnyt kap a kert.
A csepegtető öntözőrendszer kevesebb vizet használ fel, mint a talajszint feletti hagyományos permetezős öntözéstechnológia.
Átlag 30-50 % a vízmegtakarítás. A csepegtetett víz nem tud elpárologni, ha kellő mélységben van az öntözőrendszer kiépítve.

Nemcsak vizet, de időt is takarít meg a kerttulajdonos, és a kertjét másodpercek alatt vízzel tudja elárasztani.
Időzítővel teljesen automatizálttá tehetjük az öntözés egyes területeit,  így emberi beavatkozás nélkül is locsolhatunk. A csepegtetőrendszer hűtési hatást gyakorol a talajra, s a legmelegebb nyári hónapokban megtartja a hőmérsékletet, kedvezőbb feltételt biztosít a növények számára.
A csepegtető-öntözőrendszer csökkenti a talajtömörítés problémáját is. A vízzel nagyon telített talaj elveszítheti a szerkezetét és tömörödhet. A csepegtető öntöző rendszerek lassan engedik el a vizet, így a tömörítés nem jelent problémát.

kert öntözése

Automatikus kerti öntözőrendszer telepítése (kert öntözése)

A globális felmelegedés a világ minden táján megváltoztatja az éghajlatot. A legfontosabb hogy kertjében biztosítva legyen a cserjéknek, virágoknak, növényeknek, és gyepeknek az elegendő vízmennyiség a virágzáshoz. A kézi öntözés locsolókannával vagy tömlős rendszerrel történik, de ez kevésbé praktikus, mint az öntözőrendszer. Javasoljuk, hogy terveztessen és telepíttessen egy automatikus öntözőrendszert, mely leveszi a gondot a válláról. a lehető legjobb vízfelhasználás lehetővé teszi, hogy csökkenti a vízpárolgást.
Az egészséges gyepek és kert igényli, hogy megfelelő mennyiségű nedvességet kapjanak, így maradnak gyönyörűek és egészségesek. A kertjét, a fűzöldjét frissen tarthatja szakszerűen telepített és karbantartott öntözőrendszerrel.
Az eső nem elegendő, hogy a gyepet zöld színűvé varázsolja. Az öntözőrendszert nem kell figyelemmel kísérni, időt és energiát tud megtakarítani. A talaj megőrzi a vizet, miközben a gyep buja és zöld marad. A szakszerűen telepített öntözőrendszer kevés figyelmet igényel, és több időt takarít meg.
Az öntözőrendszereket télen le kell zárni a fagyveszély miatt, tavasszal újra kell indítani.

KERTÁPOLÁS, KERTÜNK NÖVÉNYEINEK KEZELÉSE

Egy szép és jól karbantartott sövény kitűnő kerítés is. A sövény lehet szép virágos, azonban ez a kertészkedőkre fontos feladatot hárít, mert az ilyen sövényt rendszeresen kezelni, metszeni kell.
A cégünknél megrendelheti a kertápolás kapcsán a sövényének karbantartását, sőt a kertben lévő virágok, fák bokrok időszakonkénti kezelését is. A szolgáltatásunk magába foglalja a folyamatos talajkezelést, ami további jótékony hatással van a kerti növényeire, a fáira és a bokrokra, sövényekre.
Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy milyen fontos odafigyelni a különböző típusú sövények korai metszéseire, mert minden sövény más, ezért más-más metszést igényel.
Nagyon fontos figyelembe venni a fák, cserjék életkorát és az ültetés helyét, a talaj minőségét. Figyelembe kell venni, hogy a fiatal fák, sövények, egészen más kezelést, metszést igényelnek, mint az idősebbek.

A szép sövényforma kialakítása már az ültetés után megkezdődhet az alábbiak szerint:
A fiatal sövényeknél már az első években kialakíthatjuk a nekünk megfelelő formát. A későbbi a metszésekkel szép formákra igazíthatjuk a sövényünket.
A kertápolás során a sövényünk alakító formázását évente egyszer el kell végezni, mert így formás lombozatot sövény alakzatot készíthetünk. A cégünk ezt a munkát is, a felmérés után, szakszerűen elvégzi.
A sövényformázás csak akkor hatékony, ha időben megtörténik, mert ez kihat a sövényünk növekedésére is. A sövények kezelésénél fontos figyelembe venni, hogy mikor van a virágzás, mikor készítik a fészkeket a kertünk madarai. Más metszést igényelnek a leveles sövények és mást a tűlevelűek.
Nagyon fontos, hogy a cégünk a hatályos jogszabályok figyelembe vételével tanácsot is ad a nagyméretű sövények kezeléséről pl. vidéken is. A szépen kezelt kert növeli az ingatlan értékét, ezért a kérésének megfelelő versenyképes szolgáltatást is felajánlunk a kert tulajdonosoknak.

A fák szakszerű kezelése, kivágása

A cégünk amennyiben szükséges, a kertápolás során képes kezelni szakszerűen a fák, bokrok, sövények betegségeit, és ha kell, elvégezi a kerti fák eltávolítását.
A fák, bokrok, sövények kezelésénél nagyon fontos a szakszerűség, mert ha ez nem megfelelő az kihat a növényeink egészségi állapotára. A fáknak a kivágásánál a biztonsági szabályokat be kell tartani, nehogy valaki megsérüljön a leeső ágaktól.
A fák szakszerű kezelése növeli a kertünk szépségét, növeli a fáink élettartamát.

A kerti növények formázása, alakítása, védelme

A kertünk szépségét növeli, ha a kerítésünket szép, természetes növényzettel ültetjük körbe. Fontos azonban figyelembe venni, hogy a kerti sövényeket mindig megfelelően alakítsuk;
A sövényünket először tavasszal kell megtisztítani az elszáradt levelektől, az elhalt ágaktól, mert ez elősegítheti a növény erőteljesebb növekedését és csökkentheti a növényi megbetegedéseket;
A növények rendszeres alakítása vágása elősegíti a növényeink virágzását.
A cégünk szakértői alkalmasak arra, hogy a kertápolás munka felkérésre karbantartsa a kertjének fáit, virágait, bokrait. A karbantartás nagyon fontos a betegségek megelőzése szempontjából.
A cégünk szakértői képesek kialakítani a tájba illeszkedő művészi kert -formákat a sövényekből. Nagyon fontos az is, hogy a kerti pázsitunk illeszkedjen a kert dizájnjához.

Szolgáltatásaink – Kertápolás

1./ Nagyméretű fák cserjék, bokrok, szakszerű metszése, ha kell kivágása. A sövények szakszerű alakítása javíthatja a kertje szépségét, a szakszerűtlen ronthatja.
2./ Tanácsot ad a cégünk a helyes, a lakókörnyezetének legjobban megfelelő sövénytípus kiválasztására, a kerti növényeinek a telepítésére.

Ha kérdése van, hívja a cégünket, nézze meg ajánlatainkat kertápolásra.

Öntözés