Kert öntözése

KERT ÖNTÖZÉSE

A kert öntözése a legfontosabb teendő, melytől a növény virágozni fog. Fontos, hogy a talaj ne legyen se túl száraz, se nagyon nedves.

Mennyi víz elég és mennyi a túl sok?

Azok a növények, melyek túl öntözés következtében felnedvesednek, hamar rothadásnak indulhatnak. A hervadást jelzi, ha vízhiánnyal küzd a növény. Ezért fontos, hogy előre felmérjük a növény vízigényét, még a növekedés előtt. A túladagolás tünetei során a növény lombozata hervad, halványul.

Hogyan tudjuk elkülöníteni a túlöntözést a hervadástól?

Nagyon egyszerűen, a talaj a növény körül nedves, akkor túl sok vizet kap, ha száraz, akkor pedig nem elegendőt.
A sikeres öntözés titka, az egyenletes vízellátás.

Jó szabály, hogy hüvelykujjunkkal próbáljuk ellenőrizni a talaj nedvességét, ha egy kicsit nedves, akkor azon tervezni kell az öntözést, még azon a napon.
Ha a talaj nedves, akkor nem kell locsolni. Amikor öntözzük a növényeket, akkor tartsuk a locsolótömlőt a növény szára közelébe, hogy lehetőleg a növény gyökere kapja a legtöbb vizet. Ássunk egy kicsit a talajba a növény gyökérzete közelébe, hogy a víz könnyebben jusson hajszálgyökerekhez.
A kert öntözése esetén nagyon fontos, hogy a víz a növény gyökeréhez jusson. Ha van rá lehetőség, érdemes öntözőrendszert kiépíteni a kertben, így a víz közvetlenül a növények gyökeréhez jut, valamint az elpárolgás is minimalizálható.

kert öntözése

Az öntözőrendszerek használata (kert öntözése)

Az öntözőrendszer használata azért hatékony, mert minimális az időfelhasználás, valamint ha automatizált akkor szinte emberi beavatkozás nélkül óra beállítással lehet locsolni a kertet, állítható szórásszabályzóval.
A legideálisabb, ha kora reggel öntözzük a kertet. Lehet beépíteni kertészeti központi szabályzórendszert, mely éghajlat, hőmérséklet változásra és páratartalomra reagál.
Csepegtető öntözésrendszernek a használata
A csepegtető öntözésrendszerrel számos előnyt kap a kert.
A csepegtető öntözőrendszer kevesebb vizet használ fel, mint a talajszint feletti hagyományos permetezős öntözéstechnológia.
Átlag 30-50 % a vízmegtakarítás. A csepegtetett víz nem tud elpárologni, ha kellő mélységben van az öntözőrendszer kiépítve.

Nemcsak vizet, de időt is takarít meg a kerttulajdonos, és a kertjét másodpercek alatt vízzel tudja elárasztani.
Időzítővel teljesen automatizálttá tehetjük az öntözés egyes területeit,  így emberi beavatkozás nélkül is locsolhatunk. A csepegtetőrendszer hűtési hatást gyakorol a talajra, s a legmelegebb nyári hónapokban megtartja a hőmérsékletet, kedvezőbb feltételt biztosít a növények számára.
A csepegtető-öntözőrendszer csökkenti a talajtömörítés problémáját is. A vízzel nagyon telített talaj elveszítheti a szerkezetét és tömörödhet. A csepegtető öntöző rendszerek lassan engedik el a vizet, így a tömörítés nem jelent problémát.

kert öntözése

Automatikus kerti öntözőrendszer telepítése (kert öntözése)

A globális felmelegedés a világ minden táján megváltoztatja az éghajlatot. A legfontosabb hogy kertjében biztosítva legyen a cserjéknek, virágoknak, növényeknek, és gyepeknek az elegendő vízmennyiség a virágzáshoz. A kézi öntözés locsolókannával vagy tömlős rendszerrel történik, de ez kevésbé praktikus, mint az öntözőrendszer. Javasoljuk, hogy terveztessen és telepíttessen egy automatikus öntözőrendszert, mely leveszi a gondot a válláról. a lehető legjobb vízfelhasználás lehetővé teszi, hogy csökkenti a vízpárolgást.
Az egészséges gyepek és kert igényli, hogy megfelelő mennyiségű nedvességet kapjanak, így maradnak gyönyörűek és egészségesek. A kertjét, a fűzöldjét frissen tarthatja szakszerűen telepített és karbantartott öntözőrendszerrel.
Az eső nem elegendő, hogy a gyepet zöld színűvé varázsolja. Az öntözőrendszert nem kell figyelemmel kísérni, időt és energiát tud megtakarítani. A talaj megőrzi a vizet, miközben a gyep buja és zöld marad. A szakszerűen telepített öntözőrendszer kevés figyelmet igényel, és több időt takarít meg.
Az öntözőrendszereket télen le kell zárni a fagyveszély miatt, tavasszal újra kell indítani.

KERTÁPOLÁS, KERTÜNK NÖVÉNYEINEK KEZELÉSE

Egy szép és jól karbantartott sövény kitűnő kerítés is. A sövény lehet szép virágos, azonban ez a kertészkedőkre fontos feladatot hárít, mert az ilyen sövényt rendszeresen kezelni, metszeni kell.
A cégünknél megrendelheti a kertápolás kapcsán a sövényének karbantartását, sőt a kertben lévő virágok, fák bokrok időszakonkénti kezelését is. A szolgáltatásunk magába foglalja a folyamatos talajkezelést, ami további jótékony hatással van a kerti növényeire, a fáira és a bokrokra, sövényekre.
Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy milyen fontos odafigyelni a különböző típusú sövények korai metszéseire, mert minden sövény más, ezért más-más metszést igényel.
Nagyon fontos figyelembe venni a fák, cserjék életkorát és az ültetés helyét, a talaj minőségét. Figyelembe kell venni, hogy a fiatal fák, sövények, egészen más kezelést, metszést igényelnek, mint az idősebbek.

A szép sövényforma kialakítása már az ültetés után megkezdődhet az alábbiak szerint:
A fiatal sövényeknél már az első években kialakíthatjuk a nekünk megfelelő formát. A későbbi a metszésekkel szép formákra igazíthatjuk a sövényünket.
A kertápolás során a sövényünk alakító formázását évente egyszer el kell végezni, mert így formás lombozatot sövény alakzatot készíthetünk. A cégünk ezt a munkát is, a felmérés után, szakszerűen elvégzi.
A sövényformázás csak akkor hatékony, ha időben megtörténik, mert ez kihat a sövényünk növekedésére is. A sövények kezelésénél fontos figyelembe venni, hogy mikor van a virágzás, mikor készítik a fészkeket a kertünk madarai. Más metszést igényelnek a leveles sövények és mást a tűlevelűek.
Nagyon fontos, hogy a cégünk a hatályos jogszabályok figyelembe vételével tanácsot is ad a nagyméretű sövények kezeléséről pl. vidéken is. A szépen kezelt kert növeli az ingatlan értékét, ezért a kérésének megfelelő versenyképes szolgáltatást is felajánlunk a kert tulajdonosoknak.

A fák szakszerű kezelése, kivágása

A cégünk amennyiben szükséges, a kertápolás során képes kezelni szakszerűen a fák, bokrok, sövények betegségeit, és ha kell, elvégezi a kerti fák eltávolítását.
A fák, bokrok, sövények kezelésénél nagyon fontos a szakszerűség, mert ha ez nem megfelelő az kihat a növényeink egészségi állapotára. A fáknak a kivágásánál a biztonsági szabályokat be kell tartani, nehogy valaki megsérüljön a leeső ágaktól.
A fák szakszerű kezelése növeli a kertünk szépségét, növeli a fáink élettartamát.

A kerti növények formázása, alakítása, védelme

A kertünk szépségét növeli, ha a kerítésünket szép, természetes növényzettel ültetjük körbe. Fontos azonban figyelembe venni, hogy a kerti sövényeket mindig megfelelően alakítsuk;
A sövényünket először tavasszal kell megtisztítani az elszáradt levelektől, az elhalt ágaktól, mert ez elősegítheti a növény erőteljesebb növekedését és csökkentheti a növényi megbetegedéseket;
A növények rendszeres alakítása vágása elősegíti a növényeink virágzását.
A cégünk szakértői alkalmasak arra, hogy a kertápolás munka felkérésre karbantartsa a kertjének fáit, virágait, bokrait. A karbantartás nagyon fontos a betegségek megelőzése szempontjából.
A cégünk szakértői képesek kialakítani a tájba illeszkedő művészi kert -formákat a sövényekből. Nagyon fontos az is, hogy a kerti pázsitunk illeszkedjen a kert dizájnjához.

Szolgáltatásaink – Kertápolás

1./ Nagyméretű fák cserjék, bokrok, szakszerű metszése, ha kell kivágása. A sövények szakszerű alakítása javíthatja a kertje szépségét, a szakszerűtlen ronthatja.
2./ Tanácsot ad a cégünk a helyes, a lakókörnyezetének legjobban megfelelő sövénytípus kiválasztására, a kerti növényeinek a telepítésére.

Ha kérdése van, hívja a cégünket, nézze meg ajánlatainkat kertápolásra.

Öntözés

Kert tervezés

KERT TERVEZÉS

A méretarányos kert tervezés készítése, az egyik legfontosabb része a kertépítésnek, mert a növények a kerti föld, az anyagok pontos kiszámolása ennek a segítségével történik, illetve elképzeléseinket a látványterv segítségével lehet a megrendelő számára is szemléletessé tenni.

A kert tervezés nél a tulajdonos elképzeléseinek megfelelően, a lehető legpontosabb képet kell kialakítani a jövőbeni kert kinézetéről. Egy jól megtervezett kert folyamatosan bővíthető, évről-évre szépíthető, mert stabil alapokra épült, megfelel minden szakmai elvárásnak, könnyen kezelhető és sok örömöt jelent majd a használójának.

Legcélszerűbb képekkel szemléltetni, hogy milyen nagyszerű kertet lehet építeni, ami hosszútávon működőképes. Később, figyelni kell a rendszeres kertápolásra, hogy mindig szép maradjon a kertünk. Egy jól megtervezett és kialakított kertbe élvezet kilépni és bármelyik évszakban jó érzéssel tölti el a kert tulajdonosokat. Feltöltődésre és kikapcsolódásra is az egyik legjobb hely a kert, ami után kiegyensúlyozottan folytathatjuk hétköznapjainkat.

kert tervezés

A látványos kialakításokon kívül

a könnyű ápolhatóságra és praktikusságra is törekedni kell a kert tervezés esetén. A legfontosabb, hogy a kert tükrözze az egyedi ízlésvilágot, amelynek felmérésére a kert lehetőségeinek áttekintésekor van lehetőség. Nagyon fontos, hogy mi az,amit a tulajdonos szeret nézni, olvasni, látni vagy hallgatni a mindennap és mi az, ami a legjobban kikapcsolja vagy boldoggá teszi. Melyik kert stílus áll a Tulajdonoshoz legközelebb, milyen a kialakult ízlésvilága.

A kertünk legyen változatos, ezért érdemes karakteres növényfajokat kiválasztani a kertbe, amelyek könnyen megkülönböztethetők egymástól. Az éles hosszúkás levéllel rendelkező díszfüveket párosíthatjuk lágyabb hatást keltő széles levelű évelőkkel, vagy szabályos formára nyírt örökzöld növényekkel. Így ezek a növények ki tudják emelni egymást, változatosságot sugallnak. Érdemes kevesebb fajta növénnyel tervez -ni, ha kiskertekről beszélünk. A helyhiány miatt is oda kell figyelni, mert könnyen túlzsúfolt hangulatot eredményezhet a túl sokféle növény. Kert tervezés esetén gondoljuk végig, melyik évszakban használjuk többet a kertünket, és helyezzük a hangsúlyt ezekre a hónapokra. Válasszunk olyan virágzó évelőket, amelyek ilyenkor díszítenek teljes pompájukkal, és ezeket ültessük kertünkbe, de figyeljünk arra, hogy kevesebb fajtát ültessünk. A kertben elhelyezett növényedényekbe ültethetünk minden évben friss egynyári növényeket, amelyek meghatározzák a kert hangulatát.

Kert tervezés színei

Tervezzük meg a kertünk színeit melyik növény színe mutatna a legjobban. Ezekről gyűjtsünk képeket, hogy magunk előtt lássuk, hogyan mutatnak egymás mellett ezek a növények.

kert tervezés

Válasszunk örökzöld cserjéket és olyan évelőket, amelyek télen is mutatósak. Például díszfüveket, amiknek a lombja télen is díszít, ilyen például a tarka sás. Olyan évelőket melyeknek a virágzata télen is rajt marad a növényen például a pompás varjúháj. És lombhullató bokrokat, amelyeknek a szára sárga, piros színével a téli hónapokban is díszíti a kertünket például a szibériai fehér som stb.
Az a legjobb kert, ahol minden időben jól érezzük magunkat. Ha van szép pázsitfüvünk, azt karbantarthatjuk, mert az a mi kertünk, sőt az a kert mindenkié, aki megtekinti, használja és élvezi. Ezért a kertünk tervezése az egyik legnagyobb feladat. Először az ötlet születik meg bennünk, aztán jön majd az ültetés. A tervezést a család minden tagja végezze, hiszen nekik is biztos van elképzelése, ötlete a kertről. Az ötletekhez elővehetünk szakkönyveket, amit kertésszel, vagy kerttervezővel megtárgyalhatunk.Első lépésként felmérjük, milyen kertet szeretnénk. A kertünk tervezését célszerű szakemberekre bízni.

kert tervezés

– Ha szakemberrel végeztetjük a tervezést, akkor ő a kérésnek megfelelően az elkészíti a kert vázlatát. Megtervezi a kerti építményeket, utakat, ha igény van rá a kerti tavat, végül medencét. Megtervezi az öntözést a beültetésre kerülő növények helyét és számát, majd a típusát. A növények növési magasságát szintén figyelembe veszi a látványtervezés miatt.

Igények meghatározása:

– A kivitelezési terv költségvetésének az elkészítése, mely tartalmazza az anyaglistát, a szükséges munkafolyamatok ütemezését. Először meghatározzuk, hogy mit szeretnénk, milyen legyen a kert látványosan szép, levegős, romantikus stb. Milyenek legyenek a fák, a cserjék, a pázsit, az ágyások, az öntözés, a napozás helye, a talaj minősége. A pázsit típusa, van-e igény konyhakertre, szerszámos kamrára, játszóhelyre gyermekeknek, kikapcsolódásként pihenőhelyre, kerti tóra, sziklakertre, a kert megvilágítására. Ezt követően meghatározza a tervező, mely növényeket tartsuk meg és melyikeket távolítsuk el.
– Lemérjük a kert területét és bejelölve a házunk kijáratait a kút, a szerszámos kamra, a garázs, a medence, a sziklakert helyét. A felmérésnél figyelembe vesszük a szomszédos kertek adottságait, az árnyékot adó fákat, bokrokat, kerítéseket.
– Meghatározzuk: hol lesznek a kijáratok, a napos és árnyékos részek. Felvázoljuk a veranda, az étkező, a terasz, az olvasó sarok, a kocsi beálló, a szalonnasütő, a konyhakert, a virágágyások, a gyümölcsös, a komposztáló, a pázsit, a játszótér, a homokozó, stb.
– Meghatározzuk a zónákat, a járdákat, tipegőket, ösvények és sövények, szobrok helyét, kordonokat és a támfalakat. Meghatározzuk a grillező, a kerti pad, a hinta, a zenepavilon helyét. A kitermelt földet felhasználjuk feltöltésre, szintkiegyenlítésre, kialakítunk teraszokat.
– Megtervezzük, a kert un. függőleges lehetőségeit, a pergolák, a lugasok, a határoló kerítések helyét a függőlegesen futó növényeket, hol van szükség lépcsőzetes látványt kialakítani.

– A füvesítéssel kezdünk,

majd, a virág– és veteményes ágyásokkal. A fákat méret szerint helyezzük el, először a nagy lombú, árnyékot adó fákat a kert végébe, a kisebb lombú, dekoratív fákat a ház közelébe ültetjük.
– Tervezzük a sövények, cserjék, támfalak, járda menti szegélyek helyét, a zónákat elválasztó és összekötő ágyásokat. Sorrendben: – törpecserje, szobor, – lámpa, – madáritató, -tó feletti híd, – tó, – szökőkút,évelő és talajtakaró növényeket. Amikor kialakult a kertünk képe, megtervezzük az elektromos hálózat pontos helyét a kerti világításhoz, a szökőkutak és a grillező, illetve a kerti szerszámok a sövény- és fűnyíró, a gallydaráló működtetéséhez. Tervezzük meg a vízvételi pontokat és az automata vagy kézi locsolórendszert.

Kert tervezés költségvetés

– Végül elkészítjük a részletes költségvetést. Ajánlat kéréshez elmegyünk a kertészeti áruházakba, megnézzük a kedvezményes beszerzési lehetőségeket. Szükség szerint korrigáljuk a tervet, helyettesítsük a nem túl drága növény fajtákat.

kert tervezés

Kert tervezés során telepítésre javasolt növények

Kínai Császárfa (Paulowniatomentosa)Rendkívül intenzív a fotoszintézise, ezért a forgalmas, erősen szennyezett levegőjű helyeken ideális mikroklímát teremt gyorsan nő, levele kiváló komposzt alapanyag.

Bíbor Kasvirág (Echinaceapurpurea)Immunerősítő gyógynövény ideális napos helyek háttérvirágának.

Kúpvirág (Rudbeckiahirta)Szárazságtűrő, hosszú virágzású, magas növésű egynyári, a napos helyet szereti. A körömvirággal, kokárdavirággal, sásliliommal,a szarkalábbal, gyűszűvirággal, borágóval, kankalinnal szép ágyást alakíthatunk ki.

Tűztövis (Pyracanthacoccinea)Egész évben dekoratív, illatos virágával és izzó bogyóival díszítő félörökzöld cserje. Nyírt sövénynek is alkalmas, tüskés sövény. Célszerű márciusban metszeni.

Árnyliliom (Hosta)Árnyékos kert -ek virága, illatos fehér vagy lila színű, a gyomokat elnyomja, változatos levelei tavasztól késő őszig díszlenek. Tökéletes szegélynövény üde zöld.

Vérjuhar (Acernplatanoides ‘Crimson King’)Tavasztól őszig gyönyörű színfoltja a kertünknek, bordós árnyalatú leveleivel.

Lila akác (Wisteriasinensis)Pergolák romantikus hangulatot hozó, erőteljes növekedésű, lombhullató futónövény. Télre a tövét célszerű betakarni és visszametszeni. Fehér és rózsaszín változata is van.

Bangiták (Viburnum)A kertekben korai virágzó, illatos, törpe és óriás formában telepíthető.

Aucubajaponica Szép zöld, félárnyékban, azapró lilás-fehér virágait élénk piros bogyók lepik el tél végén, tavasszal. 3-4 méter magasra is megnő, sövénynek kiváló. Nagyon ellenálló, még a szárazabb talajt és a fagyot is bírja, a tűző napot nem szereti.

Az ültetés

Sövények, örökzöldek telepítése: Lombhullató és örökzöld növényeket választunk ki. Kiválasztás előtt meghatározzuk a növények formáit.

Ültetés: A fák, bokrok, cserjék típusa, és az ültetés helyének kijelölése. Meghatározzuk gyümölcsfák helyét, a fák méretét.

Cserjék, évelők kiválasztása: Úgy kell kiválasztani a növényeket, hogy minden évszakban szépek, mutatósak legyenek a virágaik, a terméseik a lombozatuk.A kiválasztásánál rendkívül fontos, hogy talaj- és fényviszonyoknak is feleljenek meg a növényeink.A kertészeti áruházainkban kiválaszthatjuk a nekünk megfelelő növényeket. Célszerű figyelembe venni azt is, ha gyermekek használják a kertet,akkor szúrós és mérgező növényeket ne válasszunk ki.Az utcai kerítés melletti részt úgy kell tervez -ni, hogy ne csak nyáron, hanem egész évben mutatós és szép zöld legyen.

Öntözés: Az öntözőrendszer telepítése gazdaságossá teszi a kertünk öntözését, időt spórolunk meg vele, mert nem kell órákat tölteni a pázsitunk és a növényeink öntözésével.

Kerti utak: Fontos művelet a kerti utak kialakítása, mert az széppé teszi a kert megjelenését, megkönnyítik a kerti utakon a sétálást.

Gyommentesítés: Olyan talajtakaró növények ültetésének tervezése, amelyek elnyomják a gyomokat.
Alkalmazhatunk fokozatosan lebomló, a környezetre ártalmatlan un.geotextiliát és fenyőkérget is talajtakaróként, mert a fenyőkéreg csökkenti a nedvesség elpárolgását.

Télen is díszítő cserjék a kertben

A kert tervezés –ben fontos a téli időszak, mert a kertünk látványát meghatározzák az érdekes a növények díszei, színei és formái.

kert tervezés

Aucubajaponica Variegata – japán babérsom

A kert téli látképének legértékesebb növénye a lomblevelű örökzöld cserje. ide tartozik a japán babérsom, ami Magyarországon is nagyon népszerű, a világító sárga-tarka leveleinek, melyek télen is őrzik színüket. A tápanyagban dús, savanyú, öntözött talajt szereti, azon gyorsan növekszik, évente 50-60 cm-t is képes nőni. Árnyékkedvelő növény, nyáron óvni kell a délutáni napsütéstől. Napos helyen lassan nő. Lombhullató fák tövében a nyár délelőtti napsütés sem károsítja.

Berberisjulianae – Julia borbolya

Igénytelen, szárazságtűrő, nagyon szívós örökzöld cserje, kerítésként is kitűnő. Napsütéses helyen levelei ősszel és télen bordós árnyalatot kapnak, apró bogyói szintén szépen díszítenek, 20-30 cm-t nő évente. Jól nyírható, sövény alakítható belőle.

Cornus Alba Sibirica – Fehér Som

Bordó ágaival nagyon kedvelt növény a kertekben, de a parkokban is. Legalább 3-5 darabot kell ültelni egymás mellé, mert így a sűrűbb ágrendszer jobban mutat télen. A fehér som gyorsan nő, öntözéssel áprilistól augusztusig egy méter hajtásokat is növeszthet, így 2 év alatt akár 1,5 m is nőhet.

CornusstoloniferaFlaviramea – Sárga Vesszejű Som

Ahogy az előző som, a sárga vesszejű rokona is ideális téli díszítőelem lehet. Ágait akár vázában asztaldíszként is használhatjuk, de a karácsonyi dekorációkban is ott lehet a helye. Ez a som is hasonlóan gyorsan nő, leveles állapotában nagyon hasonlít is rá, a kettő közti erős különbség csak télen ötlik szembe.

Corylusavellana – Mogyoró

A mogyoróbokrokon, termésén kívül, a tél végén megjelennek a sárgásfehér, 8-10 cm-es barkák, amelyek az egész bokrot beborítják. Enyhe teleken már december végén, január elején kifejlődhetnek a barkavirágok, amelyek a tavasz elején hullanak le.

Corylusavellana Contorta – Csavart Ágú Mogyoró

A csavart ágú mogyoró lassan nő, mérete nem éri el a 2 métert. Különlegessége a csavarodott ágai, melyek télen teszik látványossá, mikor a levelek lehullottak. Sárga barkái tél végén, tavasz elején jelennek meg ilyenkor a legszebb. Termést nem hoz, van vörös levelű változata is.

Aucubajaponica Variegata – japán babérsom

A kert téli látképének legértékesebb növénye a lomblevelű örökzöld cserje. ide tartozik a japán babérsom, ami Magyarországon is nagyon népszerű, a világító sárga-tarka leveleinek, melyek télen is őrzik színüket. A tápanyagban dús, savanyú, öntözött talajt szereti, azon gyorsan növekszik, évente 50-60 cm-t is képes nőni. Árnyékkedvelő növény, nyáron óvni kell a délutáni napsütéstől. Napos helyen lassan nő. Lombhullató fák tövében a nyár délelőtti napsütés sem károsítja.

Berberisjulianae – Julia borbolya

Igénytelen, szárazságtűrő, nagyon szívós örökzöld cserje, kerítésként is kitűnő. Napsütéses helyen levelei ősszel és télen bordós árnyalatot kapnak, apró bogyói szintén szépen díszítenek, 20-30 cm-t nő évente. Jól nyírható, sövény alakítható belőle.

Cornus Alba Sibirica – Fehér Som

Bordó ágaival nagyon kedvelt növény a kertekben, de a parkokban is. Legalább 3-5 darabot kell ültelni egymás mellé, mert így a sűrűbb ágrendszer jobban mutat télen. A fehér som gyorsan nő, öntözéssel áprilistól augusztusig egy méter hajtásokat is növeszthet, így 2 év alatt akár 1,5 m is nőhet.

CornusstoloniferaFlaviramea – Sárga Vesszejű Som

Ahogy az előző som, a sárga vesszejű rokona is ideális téli díszítőelem lehet. Ágait akár vázában asztaldíszként is használhatjuk, de a karácsonyi dekorációkban is ott lehet a helye. Ez a som is hasonlóan gyorsan nő, leveles állapotában nagyon hasonlít is rá, a kettő közti erős különbség csak télen ötlik szembe.

Corylusavellana – Mogyoró

A mogyoróbokrokon, termésén kívül, a tél végén megjelennek a sárgásfehér, 8-10 cm-es barkák, amelyek az egész bokrot beborítják. Enyhe teleken már december végén, január elején kifejlődhetnek a barkavirágok, amelyek a tavasz elején hullanak le.

Corylusavellana Contorta – Csavart Ágú Mogyoró

A csavart ágú mogyoró lassan nő, mérete nem éri el a 2 métert. Különlegessége a csavarodott ágai, melyek télen teszik látványossá, mikor a levelek lehullottak. Sárga barkái tél végén, tavasz elején jelennek meg ilyenkor a legszebb. Termést nem hoz, van vörös levelű változata is.

Mahoniabealei – Keleti Mahónia

Nagyon különleges szép, szoborszerű megjelenésű, egész évben díszítő örökzöld cserje. Szára,szélesen elterülő leveleivel, méteres átmérőjűvé képes nőni 2-3 év alatt. Télen fürtökben lógó lila bogyói vannak.

PierisjaponicaVariegata – Fehértarka Japán Babérhanga

Alacsony mérete és lassú növekedése miatt teraszra dézsás növénynek ideális. Fehértarka levelű variánsa van, a növény tűző napot is bírja, a savanyú, tápanyagban gazdag talajt kedveli. Kötött, agyagos talajon nem növekszik. Tavasszal nyíló fehér virágaalig tűnik ki a lombok közül. Levelei kihajtáskor pirosas színezetűek.

Pyracantha Golden Charmer – Tűztövis

Legáltalánosabban ültetett parkcserje, nagyon szívós, szárazságtűrő és igénytelen növény. Jó talajba és napos helyre ültetve ősszel tömegesen terem, a termését a madarak kedvelik. Jó sövénynövény, jól nyírható, bár ehhez gyakori nyírás szükséges.Könnyen felkopaszodik, erős visszametszés nélkül már nehéz az alsó ágakat kihajtásra késztetni.

Symphoricarposchenaultii – Pettyes Hóbogyó

Ősz végére lila bogyókat fejlesztő alacsony növésű hóbogyót a kert távolabbi pontjára célszerű ültetni, mert év közben nincs különösebben szép látványa. Ősszel kifejlődik a húsos bogyószerű termése, ami mérgező, és a tél végéig a bokron marad. Igénytelen, szárazságtűrő növény gyorsan fejleszt a talajon kúszó és legyökeresedő hajtásokat és kiölhetik a szomszédos növényeket. Célszerű a hajtásokat levágni.

Viburnumrhytidophyllum – Ráncoslevelű Bangita

Az örökzöld fajok közül a ráncoslevelű bangitakedvelt parkcserje,díszkertekben gyorsan nő, ősszel kifejlődő termése először piros, majd teljesen megérve fekete, ami a tél folyamán folyamatosan lepotyog a bokorról. Levelei érdesek, a levélerek ráncosak.

Wisteriasinensis – Lilaakác

A tavaszi virágesője miatt kedvelt növény és az őszi sárga lombszíne is díszes. Késő ősszel, lombhulláskor tűnnek fel csüngő, nagyméretű, 10-15 cm-es toktermései, amelyek tömege érdekes látványt mutat, akár száraz virágcsokorba is illeszthető. A termések a tél folyamán szétesnek

Kertünk öntözése

Az öntözés célja, hogy pótolja kertünkben azt a vízhiányt, ami a természetes csapadék egyenetlen eloszlása és az optimálishoz képest jelentősen kisebb mennyisége okoz. Továbbá az is a célja az öntözésnek, hogy a kertünkben lévő növényzetnek a legoptimálisabb vízellátást biztosítsa, ami alapvető szükséglete minden élő vegetációnak. Az öntözés célja egy szebb és egészségesebb élő környezet megteremtése, amiben jobban érezheti magát, és amiért felelősséget vállalhat.
Általános szabály, hogy az öntözéskor a maximális öntözővíz adagot használjuk fel,de ne hagyjuk, hogy a talaj felmelegedjen, és a felső réteg kiszáradjon. A gyakran ismétlődő öntözés hűtve tartja ugyan a talajt, de az állandó felszíni nedvesség kedvez a gombás fertőzések kialakulásának.
Az öntözés lényege, hogy a gyökérszinten legyen megfelelő mennyiségű nedvesség. Elsősorban talajtakarással, ismétlődő talajlazítással próbáljuk intenzíven tartani a gyökérszintű nedvessége.
A gyakori locsolás ront a talaj szerkezetén is, és kilúgozza a tápanyagokat a talajból. Sőt, gyengíti a levegőző képességét, és a gyökereket nem ösztönzi a lentebbi régiókba. Ha nem automata öntözőrendszerrel végezzük a locsolást, hanem kézzel, akkor ez több feladattal is jár.

Elterjedt tévhit, hogy a nyári napsütésben, a forró déli időszakokban nem szabad megöntözni a növényeket és a gyepet, mert leforrázza, illetve perzseli azokat. Az öntözést a leggyakrabban a nedvességpótlás miatt végezzük, de nem mindig. Amikor a hőség hatására a pázsitunk és a növények élettevékenysége lecsökken, és nem tudják a talajban lévő vizet felszívni, a frissítő öntözés lehűti a növényeket, és beindítja az életfolyamatokat.
A csepegtető öntözőrendszer a legjobb megoldás kertünk öntözésére, ami a felszíni locsolásnál a nagyságrendileg hatékonyabb. Ráadásul nem veri fel a földet a növények levelére, elkerülve sok gombás megbetegedést, és jól szabályozható.

Öntözési tanácsok (kert tervezés)

– Az esti öntözés hatékonyabb, mivel az alacsonyabb hőmérsékletnek köszönhetően van ideje leszivárogni a víznek a gyökerekig, alacsony párolgási veszteséggel.

– A nyári záporok a talaj felső szintjét tudják csak megnedvesíteni, a nagy mennyiségű víz ellenére is, de nem helyettesítik a mély öntözést.

– Az elhervadt levelek lehetnek a fokozottan száraz és a fokozottan nedves talaj okozói is. Ezt az automata öntözőrendszer használata mellett figyelhetjük meg akkor is, ha az erőteljes locsolás hatására a talaj tápanyagtartalma kimerül.

– A fáknak és sövényeknek alapos öntözésre van szükségük a nyár végétől az ősz beálltáig.

– A nagyméretű fák legyökeresedése évekig tartó folyamat. Az első években különös figyelmet kell fordítania a nyári hónapokban rájuk. Ilyenkor több öntözést igényelnek, hogy életerejüket megtartsák.

– A nagy fák alatti, vagy más takarásban növő növényeknek több öntözésre van szükségük, mert ezek a növények a megfelelő öntözés hiányában hamar kiszáradhatnak.

– A cserépben, kaspóban, kosarakban, balkonládában, dézsában lévő növények mindennapos öntözést és jó vízáteresztő képességű talajt igényelnek.

Kertnek tervezés

Fű kezelése

FŰ KEZELÉSE

A FŰ KEZELÉSE ESETÉN A LEGFONTOSABB TUDNIVALÓK

Fű kezelésnél fontos:
1./ A fűnyíró optimális vágási magasságának a beállítása, hogy a fű szép egyenletes magasságú legyen;
2./ Locsoláskor az optimális vízfelhasználás;
3./ Mikor célszerű a fűre trágyát szórni;
4./ A fű szellőztetése.

Részletes tájékoztató (fű kezelése)

1. Fűnyíró

Csak jól élezett és megfelelő magasságúra beállított fűnyíró biztosítja az egyenletes vágást, mert gyep szövetének a kivágása, vagy kiszakítása a füvek betegségeit idézheti elő. Gyakori hiba az is a fű kezelése esetén, ha a gyepet túl rövidre vágják, mert az elősegítheti a gyomnövények megjelenését, illetve nyáron, amikor nagy a meleg, megnő a gyep hő terhelése, megjelenhetnek a gyepre kártékony rovarok, sőt a rövidre vágott pázsit gyorsabban veszti el a nedvességet is.

2. Locsolás

Locsoláskor ügyelni kell az optimális vízfelhasználásra, mert a túlzott öntözéssel sérülhet a gyep. (A pázsitfű tömegének kb. 70-80% -a víz.) Az új telepítésű pázsitnál különösen fontos az öntözési igény meghatározása, mert ez biztosítja a szép gyepet. Az öntözést naponta kell végezni – új telepítésű gyepnél kb. két hétig -, mert ekkor kezd a gyökeresedés kialakulni. A gyepfajtáktól függ vízigény, ezért ezt is figyelembe kell venni. Ha azt látjuk, hogy a pázsitfű szürkéskék színű, locsolni kell! A talajnedvességet egy csavarhúzóval is ellenőrizhetjük, amennyiben könnyen megy a talajba megfelelő a gyep nedvessége, ha nehezen megy a talajba, locsolni kell. Megjegyzés: A pázsitok képesek túlélni a szárazságot 30-60 napig!

3. Trágyázás

A pázsitfű trágyázása nagyon fontos, de a műtrágya használatakor, néhány szabályt célszerű betartani. Csak az előírt időben, a fűre javasolt műtrágya keveréket használjunk! A túl sok műtrágya, különösen a nitrogéntartalmú műtrágya kedvez az aljnövényzetnek és ilyenkor a pázsitok, hajlamosabbak betegségekre. A szép gyep kialakulásának a feltétele a jó egészséges gyökérzet, amit a Nitrogén (N), a Foszfor (P) és a Kálium (K) tartalmaz. Célszerű ezért a gyártó által a javasolt alkalmazási arányokat figyelembe venni. A pázsitoknak elég sok nitrogénre van szüksége, mert a nitrogéntől lesz a gyepünk mélyzöld színű. A nitrogéntől nő a gyep un. ’növekedési sebessége’. A foszforra pl. kisebb mennyiségre van szükség, kivételt képeznek az új telepítésű pázsitok. A kálium pedig a pázsit ellenálló képességét növeli a betegségek és a rovar kártevők ellen.
Megjegyzés: A szakemberek a pázsitoknál a lassan oldódó szerves nitrogén műtrágyákat ajánlják, mert ezek a műtrágyák alkalmasak arra, hogy szép, mélyzöld színű gyep legyen a kertünkben. A pázsit trágyázásánál nagyon fontos, hogy műtrágya mennyisége, tudniillik a túlzott trágyázás is gyengítheti a gyepünket, ezért mindig vegyük figyelembe a zsákokon lévő ajánlott mennyiséget. A műtrágyázást legcélszerűbb tavasszal kell végezni, amikor a hőmérséklet elkezd emelkedni. A késő őszi műtrágyázás, különösen az első fagy után, növeli a gyep minőségét majd tavasszal. Nagyobb mennyiségű nitrogén műtrágyát kora ősszel kisebb mennyiségűt tavasszal célszerű használni. Megjegyzés: A műtrágyázást a tavasszal a zöldfelület megjelenése után kell megkezdeni, és ősszel az első fagy megjelenésekor kell befejezni. Fontos megjegyezni, hogy a műtrágyázás gyakorisága a nitrogén mennyiségétől függ. A lassú felszívódású műtrágyák 6-10 héten keresztül táplálják a pázsitot.

4. Szellőztetés

A pázsitunk szellőztetése is fontos a szép fű kezelése kialakítás miatt, ehhez különféle gyep-szellőztető berendezéseket használhatunk, melyek a szaküzletekben megvásárolhatók. A talajszellőztető berendezések, gereblyék, stb., függőlegesen forgó pengékkel rendelkeznek, és a pázsit szellőztetését végzik. A munkálatokat a nyár végén, valamint ősszel el kell végezni. A gyep megújítását akkor célszerű végezni, amikor a talaj nagyon tömörödik, mert ilyenkor a víz és a tápanyagok nem juthatnak el a gyep gyökereihez. A talaj levegőztetését hűvös esős időben célszerű szakemberrel elvégeztetni. A munkálatokat mindig a pázsit típusa határozza meg.

fű kezelése

A KERTI PÁZSIT KEZELÉSE

A jól kezelt pázsit- nem igényel műtrágyázást, mert az öntözés a pázsitfű nyírása, a fű kaparása, levegőztetése mindig egészségesen tartja a kertünk pázsit füvét. A jól kezelt pázsit ellenáll a betegségeknek, nem engedi gyomosodni a környezetét, sőt jól tűri a szárazságot.

A kertünk pázsitfű telepítésének a lépései
– Kezdje a telepítést a terület felmérésével. Ezt követően vegyen mintát a talajból és küldje el, bevizsgálásra. Használjon gyomirtó szert a terület megtisztítására, majd várjon a telepítéssel növények elszáradásáig.

– Amikor megkapta a vizsgálat eredményét, ássa, kapálja fel a kert telepítésre váró részét. A terület felásáskor a javaslatnak megfelelően használjon a talaj javításához műtrágyát.

– Öntözze a területet legalább 5 – 10 napig.

Tömörítse, egyenesítse, hengerezze a kert földjét.

Válassza ki a kerti talajnak legmegfelelőbb fűmagot. Ha sok a fa a kertben, akkor árnyéktűrők is legyenek közte.

– Csak megfelelő nedvességű talajba, egyenletesen szórjuk ki a – magot.

– Ezt követően a szükségletnek megfelelően mindennap locsolja meg a területet, egészen az új fű megjelenéséig. Ez kb. két hét lehet, az ültetés után.

– Amikor a pázsitfű eléri a 6 -8 cm magasságot, hengerezze meg a területet újból.

– A pázsitfű 10 cm meghaladó magasságakor, vágja le a füvet. A fűnyírás után a gyökér fejlődése miatt gyakran öntözze meg a pázsitot.

– Az öntözést, a nagy meleg miatt este, vagy reggel célszerű elvégezni. A nagy meleg árt a fák leveleinek, de a szép pázsitnak is, ezért ilyenkor gyakran kell locsolni.

– A fűnyírás előtt célszerű a fűnyírás magasságának a beállítása, ami optimálisan 3 – 5 cm lehet. A pázsitunk ilyenkor egészségesen fejlődik és elnyomja a gyomnövényeket, megelőzi a betegségeket.

– Nedves füvet eső után ne nyírja, várja meg, míg megszárad. Sőt, a nedves csúszós fű balesetet okozhat.

– Ügyeljen arra, hogy miután többször levágta a füvet, a fűnyírót meg kell élesíteni. Csak az éles fűnyíróval lesz szép egyenletesen vágott a pázsitunk.

fű kezelése

A pázsitfű trágyázása, levegőztetése

Szép pázsit akkor lesz a kertben, ha megfelelő mennyiségű nitrogént, foszfort és káliumot szórunk a pázsitra. Ezek közül a nitrogén a legfontosabb. Az kertészeti üzletekben szívesen adnak szaktanácsot a műtrágya felhasználás legcélszerűbb módozatairól. A trágyázási munkálatokat a szükségletnek megfelelően többször is végezhetjük, de évente legalább egyszer végezzük el, legkésőbb ősszel, mert a hűvös időjárás elősegíti a pázsit gyökérzetének a fejlődését.

A pázsitunkat természetesen a legcélszerűbb szerves trágyával kezelni, mert az javítja a talaj minőségét is.

A gyepre a műtrágyát, műtrágya szóró segítségével célszerű kijuttatni. A pázsit folyamatos karbantartásához az öntözéshez célszerű, csepegtető rendszert kiépíteni.

Nagyon fontos feladat a pázsit levegőztetése, amit egy e célra készített és megvásárolható boronával lehet elvégezni. A pázsit kezelését minimum 6 – 8cm mélységig végezzük el. A kezelés előtt célszerű meglocsolni a pázsitot. A locsolást követően kb. egy, másfél óra múlva kezdjük el a műveletet.

A sűrű dús pázsit, megakadályozhatja a gyomosodást. Ha ez nem használ, vegyen olyan gyomirtót, ami csak bizonyos gyomokat irt ki, de a pázsitot nem károsítja.

A kártevők elleni védelemnél célszerű szakemberek véleményét kikérni. Amikor a kártevők ellen fellépünk, mindig használjunk védőfelszerelést!

Fontos a talaj pH- értékének a beállítása, amit talajvizsgálattal lehet megállapítani. Az alacsony foszfor vagy vas, tartalmú talajokat műtrágyával javíthatjuk. Ha a talajunk lúgos, a pH- értéket kénes kertészeti termékekkel csökkenthetjük.

Mitől lesz szép a pázsitunk

1./ A pázsit levágásakor a fűnyírónkat állítsuk 4 -6 cm magasra.
2./ A pázsit levágása után, időnként szórjunk a pázsitunkra nitrogén, kálium és foszfor műtrágyát, majd locsoljuk meg a pázsitot. Legcélszerűbb az automatikus, számítógép vezérelt, öntözési megoldás.
3./ A gyomokat akár kézzel is eltávolíthatjuk.
4./ A pázsit szellőztetése is fontos, mert a gyökérzetnek oxigénre van szüksége a dús növekedéshez.
5./ A pázsit levágásakor a vastagabb pázsit gátolja a gyomnövények növekedését.

A pázsit öntözése

A pázsitot feltétlenül öntözni kell, ha a szára a föld felé hajlik, vagy barnulni kezd. De milyen gyakori legyen az öntözés, tehetjük fel a kérdést. A pázsit- mélyebben gyökerezik, mint a gyomnövények, ezért öntözéskor ügyeljünk arra, hogy az öntözött terület jól átnedvesedjen.

Megjegyzés: Tavasszal és ősszel célszerű lassan felszívódó műtrágyát kijuttatni a füvesített területre, bár meggondolandó, mert a szerves trágya kedvezőbb a növényzetnek. Ha a szerves trágyát összekeverjük az általunk készített komposzttal, még jobb eredmény érhetünk el a pázsit –unk talaj javításában. A trágyázáshoz mindig kérjük ki szakember véleményét, mert a túltrágyázás sem kedvez a pázsitunknak, a növényzetünknek, sőt a felesleg nem is szívódik fel a növényekben.
A gyomok kiirtására is figyelnünk kell. A gyom gyökérzete magasabban van, mint a pázsitunk gyökérzete, sőt néhány ellenáll a vegyszereknek.

gyep olyan hasznosítatlan, vagy mezőgazdasági terület, ami természetes folyamatok által – vagy esetleg a maga ősvalójában – vagy mesterséges telepítés útján gyepalkotó növényfajokkal borított.

Füvesítés